U Strměch mezi Pelhřimovem a Jihlavou je na silnici „hlučný“ asfalt a lidem to vadí

19. říjen 2017
Zprávy z

Silnice II/602 mezi Pelhřimovem a Jihlavou prochází postupnou opravou a při té poslední u obce Strměchy pár kilometrů od Pelhřimova položili silničáři podle místních hlučný asfalt. Pracovník Správy a údržby silnic řekl, že jde o speciální povrch, tzv. mikrokoberec. Hluk by se měl časem zmírnit.

Mezi Olešnou a Sedlištěm u obce Strměchy na silnici II/602 je aktuálně více hluku. Stěžují si na něj lidé, kteří žijí poblíž hlavního tahu.

„Je to neskutečnej hluk. Hlavně nikdo nic neříkal, že se s tím má dělat, je to asi sedm let, co tu dělali novou silnici,“ posteskla si Zdena Kuzdasová ze Strměch, která bydlí v domě jen pár metrů od vozovky.

Zajede se a bude méně hlučný

Podle Tomáše Mátla z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny jde v tomto případě o tzv. mikrokoberec, který má lepší protismykové vlastnost. A hluk by měl čas vymizet nebo se výrazně snížit. „Ten koberec se musí takzvaně zajet, aby se ta hlučnost snížila. Určitě to ale není hlučnost, která by narušovala hygienické limity.“

„Je to tenkovrstvá technologie v tloušťce zhruba 15 milimetrů. Slouží také pro obnovu protismykových vlastností, má totiž hrubší kamenivo,“ dodal Tomáš Mátl.

Podobný problém i na jiných místech

Stejnou technologii zvolili silničáři i na jiných místech Vysočiny. Kupříkladu u Rozňáku poblíž Havlíčkova Brodu nebo v obci Lhotka u Telče. „Od začátku srpna po té opravě byl úsek dost hlučný. Teď, když tam člověk najede, všimne si toho hluku, i když je to už nějakou dobu,“ popsal Českému rozhlasu Petr Novák ze Lhotky.

autor: mik
Spustit audio