U Supíkovic má vyrůst kompostárna

8. říjen 2012

Od roku 2014 budou muset města a obce v Česku doložit, jak nakládají s takzvaným zeleným odpadem, například posečenou trávou. Na Jesenicku v této souvislosti připravují stavbu centrální kompostárny pro celý region. V příštím roce by měla začít vznikat u Supíkovic.

Sdružení místních sídel na ni získalo státní dotaci, která by měla pokrýt 90 procent nákladů. Ty se odhadují na 26 milionů korun. Některé obce ale zařízení na likvidaci bioodpadu stále odmítají a nechtějí se na jeho financování podílet. Například nezávislý starosta Bílé Vody Miroslav Kocián se domnívá, že malé vesnice takovou službu nepotřebují. "Pro malá sídla se mi to jeví jako hloupost, zvlášť tam, kde lidé mají své komposty a podobně. My vlastně toho zeleného odpadu moc nemáme, protože ta tráva se usuší a spotřebuje se nebo se seče a mulčuje, takže zůstává na ploše. Předpokládám ale, že stejně se asi k tomu kompostování budeme muset přihlásit," uvedl Kocián.

Kompostárně není příliš nakloněná ani Uhelná. Ta by chtěla pro likvidaci bioodpadu využít soukromého zemědělce v sousedních Vlčicích. Ušetřila by tak mimo jiné na přepravě zbytků rostlinného materiálu.

Andrea Švubová

autor: sra
Spustit audio