U Těšovic na Prachaticku začala výstavba okružní křižovatky

30. červen 2016

Přípravnými pracemi začala stavba nové okružní křižovatky u Těšovic na Prachaticku. Místem denně projedou stovky řidičů. Ti by nyní měli věnovat pozornost dopravnímu značení. Platí zde zákaz vjezdu na staveniště a dodržování zákazu hlídají dopravní policisté.

„Právě děláme demontáž svodidel. Drží pořádně, ale zkusíme vzít řetěz a nepovolíme tomu,“ popisoval počáteční práce ve středu dopoledne dělník Ladislav Toušek. Jiná parta v montérkách dokončovala dopravní značení.

Jan Jiroušek a Jiří Hanzal si ale u dopravního značení postěžovali na řidiče. „Jezdí kolem nás hrozně neohleduplně. Pracujeme na silnici celý rok a je to čím dál tím horší. Málokdo tu jede předepsanou třicítkou. Když vidí člověka na silnici, měli by zpomalit, ale často spíš ještě přidají,“ komentovali.

Objížďky kvůli výstavbě okružní křižovatky omezí řidiče u Těšovic do 10. října. Pak bude na silnici bezpečněji.

„Výstavba kruhového objezdu nám přinese určitě zlepšení, jak v plynulosti, tak hlavně v bezpečnosti dopravy. Provoz se urychlí,“ srovnává prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

„Víme, že hodně řidičů, kteří vyjížděli od Starých Prachatic, si najíždělo do pomyslného odbočovacího pruhu na Netolice. Vytvářeli si tam jakýsi další pruh, který ale vůbec vyznačený nebyl. Tím dělali tu křižovatku ještě o něco méně přehlednou a více nebezpečnou,“ dodává.

Objížďky popisuje Marek Kopecký z odboru dopravy Městského úřadu Prachatice: „Pro osobní automobily jsou stanoveny objížďky přes Husineckou přehradu, dále přes Vitějovice a Strunkovice. Pro vozidla nad šest tun jsou objížďky vedeny přes Vitějovice, dále po silnici druhé třídy číslo 145 a potom zpátky na Těšovice a směrem na Bavorov kolem Strunkovic.“

Dopravní policisté už začali pokutovat řidiče, kteří nerespektují zákazu vjezdu na staveniště. Za jediné odpoledne od nich vybrali víc než 5 tisíc korun.

autor: Václav Malina
Spustit audio