Učitelé a další zaměstnanci ve školství dostanou přidáno, v průměru 500 korun

Na vzdělání půjde tento školní rok víc peněz. Díky tomu se zvýší platy učitelům i nepedagogickým pracovníkům. Ti dostanou přidáno v průměru 500 korun, začínající učitelé 300 korun a učitelé s praxí průměrně 800 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto)

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto) | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Platy vzrostou už od září.

„Podařilo se nám vyčlenit 300 milionů korun ještě ze stávajícího rozpočtu na odměny pro učitele teď na podzim. Od příštího roku to bude poprvé v historii, kdy se výrazně navyšuje rozpočet českého školství o 4,2 miliardy – z toho dvě miliardy půjdou na platy učitelů a půl miliardy na platy nepedagogických pracovníků,“ potvrzuje pro Český rozhlas ministr školství Marcel Chládek.

Další finanční prostředky jsou připraveny na podporu výuky cizích jazyků, na asistenty učitelů nebo na logopedickou prevenci.

Opoziční ODS se ale obává, že resort směřuje k nepřehlednému financování. Václav Klaus mladší z expertní skupiny strany říká, že ministerstvo chce příliš zasahovat do fungování škol a že o platech učitelů by měl rozhodovat ředitel:

„Byly doby, kdy ředitel školy 20 procent mzdových prostředků mohl rozdělit, a buď podpořit kvalitního mladého učitele, nebo učitele, který mu to tam drží roky. Teď ředitelé žádné peníze nemají, mzdy jdou podle tarifů a to je trošku problém.“

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme