Učitelé se bojí podávat dětem léky. Odpovědnost totiž padá i na jejich hlavy

Podávání léků dětem ve školkách a školách je stále problém. Řada učitelů se bojí vydávat i léky na alergii, aby dítěti náhodou neublížili. Zákon jim to vyloženě nezakazuje a záleží tak na domluvě s rodiči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky (ilustrační foto)

Léky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Odpovědnost za podávání léků tak padá na hlavy kantorů. Rodiče proto mnohdy denně odbíhají z práce, aby svému dítěti dali pravidelné léky. Každá školka k problému přistupuje po svém.

„Máme domluveno, že třeba Zyrtec, při nějaké alergické reakci, můžeme dítěti podat, pokud to máme podepsané od rodičů,“ říká učitelka Dominika z mateřské školky na pražských Vinohradech. Zároveň dodává, že pokud by na podpisu netrvali a dítěti se něco stalo, byla by vina na jejich straně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelé se bojí podávat dětem léky. Problematice se věnovala Kristina Lamperová

Zkušenosti s podáváním léků dětem v mateřských školkách má také bývalý učitel Adam, který pracoval v soukromé školce Montessori s lesním programem na Praze 10.

Školský zákon pravidla neupřesňuje

"Rodiče často přinášeli do školky léky pro děti, nejvíce to byla homeopatika. My jsme chtěli rodičům vyjít vstříc. Nicméně když tam máte dvacet dětí, a ty od rána do večera běhají a křičí, tak se na to často zapomíná," vysvětluje bývalý učitel Adam. Člověk si prý většinou vzpomene až na konci dne.

Státní školky mají zase většinou ve školním řádu napsané, že léky dětem nepodávají. "Školský zákon prošel v roce 2015 změnami. Ty ale nevyjasněné odstavce ohledně nemocných dětí ve školkách a školách nijak neupřesnily," popisuje zákon mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Učitelé nepotřebují školení

Podávání léků dětem v mateřských a základních školách prý není povinností pedagogů. Na druhé straně jim to žádná legislativa ani výslovně nezakazuje. Podle Balážové to záleží čistě na dohodě mezi rodičem a ředitelem školy.

"Učitelé na to, aby mohli dětem podávat léky, nepotřebují žádné speciální školení ani zdravotnický titul," říká prezident české lékařské komory Milan Kubek.

Školy podle něj nejsou zdravotnická zařízení. To znamená, že si ani nevytvoří žádný právní předpis, podle kterého by personál musel mít medicínské vzdělání.

V současnosti ministerstvo školství společně s resortem zdravotnictví řeší , jak v případech nemocných dětí postupovat. Zatím ale o podávání léků rozhodují ředitelé vzdělávacích zařízení.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme