Učitelům by podle odborářů měly v roce 2018 vzrůst platy o 15 procent

Školské odbory chtějí, aby se v příštích třech letech zvýšily platy učitelů alespoň na 130 procent průměrné mzdy. Oznámily to s tím, že kampaň s názvem Konec levných učitelů bude pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel Jan Hruban seznamuje dva žáky první třídy s novými písmeny

Učitel Jan Hruban seznamuje dva žáky první třídy s novými písmeny | Foto: Tereza Brázdová

Školské odbory žádají pro další roky nejméně 15 procent navíc, a to přímo na platy pedagogů. Sázejí na vyjednávání s ministerstvem školství. Příslib, že platy porostou, od něj už prý mají.

Odbory vítají, že se vláda letos rozhodla navýšit platy ve školství o 8 procent už od září, a ne až od nového roku. Zvýšení se podle nich blíží částce, o kterou usilovaly, tedy 10 procentům.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Františka Dobšíka odbory věří, že se dlouhodobě bude dařit nastavit pro pedagogické i nepedagogické pracovníky ve školství důstojné pracovní podmínky.

„Těch 15 procent, o kterých hovoří paní ministryně, nás posune pouze na 105 procent průměrného platu. Ale pokud by to tak mělo pokračovat, tak bychom za tři roky mohly dosáhnout těch 130 procent. Jako druhý krok je to dobrý signál, je jen otázka to teď projednat a prosadit,“ tvrdí Dobšík.

Ministerstvo na straně odborů

Kampaň s názvem Konec levných učitelů chtějí zaměřit i na problematiku kariérního systému učitelů. „Od prvního září roku 2017 by měli nově nastupující učitelé mít uvádějícího učitele, což je velmi podstatné i pro budoucnost samotného učitele, aby se začlenil do kolektivu a zároveň získal trochu praxe do učitelského povolání,“ říká místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD je nárůst platů o 15 procent její vlastní iniciativa, kterou představila minulý týden a kterou tedy podporuje.

Konkrétní podoba kampaně se bude podle školských odborů upravovat podle vývoje jednání, o případných protestech nebo demonstracích zatím odboráři mluvit nechtěli.

Na 30. září plánují odbory společně s ministryní Valachovou konferenci, na které připomenou Chartu učitele. Jde o mezinárodní doporučení týkající se postavení učitelů přijaté v roce 1966.

Průměrná měsíční mzda / plat učitele regionálního školství (ZŠ, VOŠ a SŠ) | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme