Uhynuly desítky ptáků. Kvůli tomu, že se lidé špatně starají o krmítka

17. únor 2016

Zvonkům zeleným zvoní hrana. Mohou za to dobré skutky a zároveň i nevědomost lidí. Na malé pěvce totiž čeká smrt v krmítku.

„Jsou skleslí, nepřijímají potravu, hubnou a mají výrazně načepýřené peří,“ popisuje příznaky takzvané krmítkové nákazy veterinářka Lucie Míková. Toto onemocnění stálo život mnoho pěnkavovitých ptáků, ale i holubů.

„Onemocnění způsobuje prvok, který se česky označuje jako bičenka a napadá hlavně dutinu zobáku, volete a jícen. Způsobuje výrazné nálepy, které ptákům ztěžují příjem potravy i dýchání, až nakonec ptáci umírají,“ dodává veterinářka.

Zdrojem nákazy bývají nejčastěji krmítka. „Je nebezpečné, když do zásypů na krmítku například prší nebo tam zůstane vlhko. V tomto prostředí se mohou někteří parazité namnožit,“ vysvětluje blatenský ornitolog Petr Pavlík.

Dalšímu vymírání pěvců můžeme zabránit. Prevence je podle Petra Pavlíka velmi jednoduchá. „Pokud se krmí do zásypů a není mráz, tak by měl být tento zásyp po čase, asi 14 dnech, vydesinfikován a důkladně vysušen. V suchu bičenky hynou po několika desítkách minut. Nebezpečí se netýká závěsných lojových koulí,“ vysvětluje.

Nákaza není přenosná na lidi. Mohou ale onemocnět exotičtí ptáci, kteří zimují ve venkovních voliérách. Jejich chovatelé by se proto před krmítkovou nákazou měli mít také na pozoru.

Spustit audio