Umělá inteligence od Google jako open source software

11. listopad 2015

Firma Google zveřejnila zdrojové kódy své pokročilé softwarové platformy pro strojové učení, nazvané TensorFlow. Díky tomu budou moci nyní uživatelé i vývojáři volně využívat řady nových algoritmů z oblasti umělé inteligence.

Komponenty této platformy již dříve začal Google nasazovat v rámci několika desítek vlastních produktů, např. v případě aplikací Google Photos, Deep Dream nebo Google Translate. Příslušné vlastnosti demonstroval již v květnu roku 2015 známý počítačový publicista a vydavatel Tim O’Reilly. Když např. zadal do vyhledávacího okénka výraz “náhrobní kámen”, aplikace našla na webu fotku náhrobku jeho strýce, pořízenou dlouhou dobu předtím.

Platforma TensorFlow využívá metod tzv. hlubinného učení (deep learning) a je založena na abstraktních neuronových sítích a jejich algoritmech. Díky průběžné analýze jistého objemu materiálu, např. obrázků, umí TensorFlow identifikovat či charakterizovat i objekty, se kterými se setkává poprvé. Google používá TensorFlow nejen v oblasti práce s obrázky, ale také na poli mluvené řeči, překladů či zdokonalení výsledků vyhledávání. Platforma je však natolik univerzální, že bude údajně užitečná i v oblasti webové reklamy, analýzy vědeckých dat či v rámci počítačové bezpečnosti. Kromě obecného učícího se systému firma Google zveřejňuje i řadu konkrétních modelů neuronových sítí a jimi vyprodukovaných algoritmů.

Pro urychlení vývoje poskytuje Google technologii zdarma

Důvodem, proč Google tuto technologii neprodává, ale rozdává zdarma k veřejnému použití i k dalšímu zdokonalování je právě snaha vývoj této platformy urychlit, což zřejmě pro Google představuje hlavní prioritu. Stejně jako její rozšíření mezi uživatele. Podobné kroky již učinily s podobnými programy i týmy vývojářů z okolí Facebooku, Microsoftu, Twitteru a dalších firem (toto se týká např. učících se programů Torch, Caffe a Theano), avšak platforma TensorFlow je z nich zatím pravděpodobně nejpokročilejší. Samozřejmě, tímto krokem firma Google nepředává veřejnosti zdaleka vše, co její vývojáři v oblasti umělé inteligence vytvořili, jde jen o jakousi “svrchní” část kódu, navíc spustitelného jen na jednotlivých počítačích a nikoliv na jejich skupinách či clusterech, ale i přesto jde (vzhledem k dosavadním zvyklostem Googlu) o poměrně neobvyklý krok.

Základní vrstva platformy TensorFlow byla naprogramována v jazyku C++, avšak vývojáři pro ni mohou tvořit aplikace jak v C++, tak i v jazyku Python. V budoucnu se předpokládá rozšíření možností tvorby pro TensorFlow i na jazyky Google Go, Java a možná i Javascript.

Zdroje: TensorFlow, Tech Insider, Youtube, Wired, Google Research, Popular Science, GitHub

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.