Umělé nehty pro kočky jsou novým hitem internetu. Petikúra ale může mazlíčkům ublížit

Co nejvíce se podobat svému domácímu mazlíčkovi je jeden z oblíbených trendů sociálních sítí. Cílem tohoto zvyku se mohou stát i nehty, a proto se v poslední době často objevuje heslo petikúra. O co přesně jde?

Umělé nehty se poprvé objevily už ve středověké Číně. Bohaté ženy tak dávaly ostatním najevo, že nemusí pracovat. V době sociálních sítí jsme ale mnohem dále, někteří lidé využívají nalepovací nehty, aby zbavili své domácí mazlíčky jejich otravného zvyku.

Nalepovací nehty, jako řešení otravného škrábání, doporučuje několik videí na Youtube. Nejdříve ostříhat drápky a pak připevnit umělé. Majitelé koček pro to ale mají i jiné důvody. Chtějí se svým mazlíčkům co nejvíc podobat.

Sociální sítě jako Twitter nebo Instagram zaplavila spousta fotografií s kočičími packami s barevnými drápy, třeba s tygřím vzorem nebo s fialovými třpytkami. Vedle nich často kočíčí paničky dávají své ruce se stejně upravenými nehty. Časté jsou i podobné fotky se psy.


Veterináři kritizují i dostupnost takových nehtů na internetu, dají se sehnat v přepočtu asi za 230 korun. V Kalifornii už je dokonce salon, který mazlíčkům před pedikúrou nabízí i aromaterapii pro uklidnění.

Trend zvaný petikúra, což je složenina anglického slova pet, tedy domácí mazlíček, a pedikúra, veterináři nevítají. Jedna z nich řekla deníku Independent, že kočky prostě drápky potřebují při lezení nebo při skocích. Umělé nehty jim mohou ublížit.

Jeden britský útulek se nedávno musel postarat o kočku, které nalepovací nehty na drápkách přilnuly tak pevně, že veterináři museli kočku uspat, aby je mohli odstranit.

autoři: kla , jaw
Spustit audio