Umělecký projekt „Toto místo“ se představuje v DOXu

30. listopad 2014

Minulý měsíc byl v pražském Centru současného umění DOX zpřístupněn monumentální umělecký projekt „Toto místo“ uvedený však anglicky jako „This Place“. Anglicky proto, že se jedná o projekt mezinárodní.

Výstavní projekt zkoumající očima dvanácti světově uznávaných fotografů Izrael a území Palestinské samosprávy na západ od řeky Jordán inicioval francouzský fotograf Frédéric Brenner. On sám je znám především jako autor rozsáhlého díla, v němž během 25 let procestoval 40 zemí světa s cílem mapovat každodenní život Židů na konci 20. století. V roce 2003 vydal výsledky své práce ve dvousvazkové publikaci nazvané „Diaspora“.

Ve svém následujícím projektu nazvaném „This place“, který se nyní představuje v Centru současného umění DOX, se Brenner soustředil na Izrael a západní břeh Jordánu. V roce 2006 pozval jedenáct světově uznávaných fotografů, aby tuto oblast zkoumali společně s ním.

Rodina Weinfeldova, 2009

Mezi oslovenými umělci byl například i jeden z nejznámějších současných českých fotografů Josef Koudelka, ale též další přední světoví fotografové a fotografky jako Thomas Struth, Jeff Wall, Fazal Sheikh nebo Rosalind Solomon.

Tito umělci se během svých uměleckých rezidenčních pobytů v Izraeli a na území Palestinské samosprávy pokusili překročit mýty a stereotypy a zachytit tuto oblast v celé její složitosti: její dějiny, území, každodenní život obyvatel i význam, který má pro zbytek světa.

Josef Koudelka si například zvolil jako ústřední námět svého epického fotografického souboru dělicí zeď a bolestnou stopu, kterou zanechává v krajině i životě obyvatel. Americký fotograf Fazal Sheikh se vydal po stopách zmizelých beduínských vesniček. Němec Thomas Struth na výstavě představuje své velkoformátové snímky přírodních i městských scenérií, architektury průmyslových i náboženských interiérů i rodinné portréty. Americká fotografka Rosalind Solomon zase v portrétech místních obyvatel sleduje etnickou různorodost Izraele.

Portréty v „Domě dědictví Drúzů“ … Ameer (Ama) 2013

Jednotlivé příběhy, které tito umělci spolu s dalšími známými fotografy vytvořili, společně utvářejí mozaikovitý portrét Izraele a Palestiny jako velmi důležitého místa se všemi jeho paradoxy.

V rámci projektu „This Place“ vychází komplexní katalog k výstavě a monografie jednotlivých vystavujících umělců. Galerie DOX současně k výstavě připravila doprovodný program zahrnující diskuze pro odbornou i širokou veřejnost, fotografické workshopy, komentované prohlídky a další akce.

Kurátorkou je Charlotte Cotton, bývalá ředitelka oddělení fotografie v Los Angeles County Museum of Art. Výstava více než 500 fotografií bude v Centru současného umění DOX k vidění do 2. března 2015. Po své světové premiéře v Praze se přesune do dalších světových galerií, například do Tel Avivu, New Yorku a dalších měst. Podrobné informace o programu i o celé výstavě „This place“ nabízejí webové stránky www.dox.cz.

Al Bustan, sousedství vesnice Silwan, východní Jeruzalém, 2011

Autorka je spoluorganizátorka výstavy.

autor: Michaela Šilpochová
Spustit audio