Uměli byste u deseti různých ptáků určit, jaká budka je pro ně vhodná?

16. září 2017

Různé druhy ptáků potřebují různě velké budky. Své o tom ví pan František, který dětství strávil v hájence a výrobě ptačích budek se věnoval jako dítě. Přesto mu kvíz Lesů České republiky docela zamotal hlavu, když musel k deseti různým budkám přiřadit správný ptačí druh.

„Když jsme byli mladí, tak jsme vyráběli pro ptáky budky. Každá byla jiná, dělali jsme to podle knížky. Vesměs to tedy bylo z dutin stromu, potom se lišil otvor, výška od stříšky, rozměry. Docela si to pamatuji, ale jsou nové věci, které člověk neznal,“ komentuje.

Sám už má vnoučata, ale budky s nimi nevyrábí. „Je to smutné, ale je to tak. Jednak z mých časových důvodů, jednak z nezájmu vnoučat. Já jsem měl lásku k přírodě odmala, tatínek byl hajný, takže jsme byli na myslivně a pořád v přírodě. Dneska městské děti k tomu mají daleko,“ dodává.

Kvíz Lesů České republiky je určený hlavně dětem, ale velký zájem budí i u dospělých. Občas s kvízem chodí Kamil Bjaček z krajského ředitelství Lesů České republiky i do kin na dětská představení. „Chceme, aby si lidé uvědomili, že každý pták má úplně jiné podmínky a nároky na své hnízdění a tomu jsou přizpůsobené budky,“ říká.

Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Lesy České republiky umisťují budky pro různé druhy v přírodě. A spolupracují také s Klubem českých turistů na udržování turistických značek.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio