Únik osobních dat až 1,5 milionu zákazníků ze společnosti T-Mobile prošetří ÚOOÚ

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s telekomunikačním operátorem T-Mobile. Jeden z jeho zaměstnanců údajně ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Úřad firmu podezírá z nedostatečných technicko-organizačních opatření. V případu, který vyšetřuje policie, jde o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační snímek)

Mobilní telefon (ilustrační snímek) | Foto: Jan Vašek, Fotobanka Pixabay

„Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil správní řízení se společností T-Mobile Czech Republic. Důvodem je podezření, že tato společnost nepřijala dostatečná opatření, aby uchránila osobní údaje svých zákazníků a klientů,“ vysvětlila mluvčí úřadu Květa Gebauerová.

Operátor takový postup ÚOOÚ podle mluvčí společnosti T-Mobile ale nečekal.

„Zahájením správního řízení jsme překvapeni. Ihned po incidentu jsme analyzovali všechna systémová opatření a procesy a jsme přesvědčeni, že z naší strany nedošlo k pochybením, o čemž jsme neprodleně informovali i Úřad pro ochranu osobních údajů,“ řekla mluvčí společnosti Patricie Šedivá.

Za porušení zákona o ochraně osobních údajů hrozí společnosti T-Mobile až desetimilionová pokuta. ÚOOÚ zároveň upozorňuje, že lidé, kteří se obávají o bezpečnost svých osobních údajů a chtějí zjistit, zda se jich únik týká, se mohou obrátit s žádostí o vysvětlení přímo na T-Mobile.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme