Unikátní alej stoletých stromů komplikuje opravu silnice do Božanova na Broumovsku

7. listopad 2016

Královehradecký kraj zaplatí opravy desítek kilometrů silnic v česko-polském pohraničí, mimo jiné i v úseku z Broumova do Božanova. Ten přitom lemují i více než sto let staré a mohutné stromy a silnice je proto extrémně úzká - například dva nákladní vozy se vyhýbají jen s velkými obtížemi. Ani po rekonstrukci za desítky milionů korun se přitom pro motoristy nic zásadního nezmění.

„My jsme se snažili jednat s CHKO Broumovsko i Krajským úřadem o tom, aby byly stromy minimálně na jedné straně odstraněny," popisuje předchozí jednání starosta obce Božanov Karel Rejchrt z SNK-ED.

Pouze v případě kácení stromů by se totiž silnice mohla během oprav rozšířit. Obec dokonce navrhovala, že část pozemků odkoupí a za pokácené stromy vysadí nové - ale v bezpečné vzdálenosti od komunikace. Návrh neprošel.

Čtěte také

„Bouraček tady moc nebývá, občas ale ze stromu upadne například větev, a nebo spadne strom celý. A jak se říká, tak dlouho se chodí s kbelíkem pro vodu, až se ucho utrhne. Takže toho se obáváme. Bohužel stanovisko Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko je naprosto neústupné a z mého pohledu nepochopitelné," říká Karel Rejchrt.

A jaké je stanovisko ochranářů?
Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se ale brání.

Bohužel stanovisko Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko je naprosto neústupné a z mého pohledu nepochopitelné.Karel Rejchrt, starosta Božanova

Ochranáři prý jen souhlasili s projektem, který předložila Správa a údržba silnic Královehradeckého kraje. Kompromisním řešením je vybudování několika míst, kde se auta bezpečně vyhnou. A i kvůli tomu se alej musí částečně zredukovat: „Ty výhybny budou znamenat, že se vykácí přibližně 80 stromů."

I to je podle ochranářů velká škoda, právě alej z Broumova do Božanova je prý totiž svým způsobem unikátní.

Unikátní alej víc než stoletých stromů komplikuje opravu silnice do Božanova na Broumovsku

„Je to území, kde je v krajině velmi málo rozptýlené zeleně a kde právě tato alej tu zeleň významně dotváří. Navíc se jedná o stromořadí, kdy některé stromy jsou staré i víc než 140 let a už to má samo o sobě hodnotu," doplňuje Petr Kuna.

Podle vyjádření Královehradeckého kraje s kácením stromů nesouhlasila nejen Správa CHKO Broumovsko, ale i vlastníci pozemků. Navrhované řešení je tak kompromisem.

„S ohledem na intenzitu provozu vozidel v daném úseku komunikace je řešení rekonstrukce takto v rámci kompromisu odpovídající," říká mluvčí Krajského úřadu Martina Götzová.

Podle ní se alej na základě dendrologického posudku postupně prořezává. Tak, aby stromy nebo jejich části nikoho neohrožovaly.

autor: PLE
Spustit audio