Unikátní dřevobrus málem skončil ve šrotu. Teď bude chloubou Národního zemědělského muzea

11. listopad 2015

Stroj, jediný svého druhu v Česku, převezlo nákladní auto do Národního zemědělského muzea, kde bude vystaven. Dřevobrus na výrobu dřevoviny se narodil v Rakousku roku 1880 a sloužil v Podkrkonoší až do roku 2008. Málem skončil ve šrotu, to se ale naštěstí nestalo.

Rameno jeřábu začíná zvedat v areálu pracoviště Dřevovýroby Správy KRNAP v Mladých Bukách 15 tun těžký unikátní tříkomorový dřevobrus a opatrně ho pokládá na korbu nákladního auta.

Na nakládání dohlíží Vít Smrčka, díky kterému se podařilo tento historický stroj z roku 1880 zachránit.

Čtěte také

"Mám z toho velkou radost, že se konečně podařilo najít uplatnění toho stroje. Že se dostane do expozice Národního zemědělského muzea kam asi nejlépe patří. Po těch letech hledání využití stroje se to podařilo a já budu rás, když to tam bude sloužit jako krásná technická památka," říká Vít Smrčka.

Dřevobrus na výrobu dřevoviny sloužil v Podkrkonoší do roku 2008. Málem skončil ve šrotu, to se ale naštěstí nestalo

Dřevobrus sloužil na výrobu mechanické dřevoviny, která se v Podkrkonoší výraběla od roku 1930.

Dřevovinu nahrazovala kvalitnější celulóza pro výrobu papíru. My v Klášterské Lhotě jsme byli poslední dřevobrusírna v provozu v celé republice.Martin Mádle, majitel brusírny v Klášterské Lhotě

"Dříví se rozřezalo na metrové kusy, odkůrnilo a mlelo se jako brambory na bramborák, pak se odvodnilo a dodávalo pro různé odběratele, například do papíren," popisuje Martin Mádle, majitel brusírny v Klášterské Lhotě, která tento stroj používala.

Ale postupem času musela od výroby upustit.

Dřevobrus, který je dnes unikátem ve střední Evropě, nahradila modernější technologie.

Hrozilo, že stroj skončí ve šrotu

Dřevobrus na výrobu dřevoviny sloužil v Podkrkonoší do roku 2008. Málem skončil ve šrotu, to se ale naštěstí nestalo

Vít Smrčka se ale rozhodl stroj zachránit. Odkoupil jej a schoval.

"Já jsem se dozvěděl od majitele pana Mádleho, že tam končí výroba dřevoviny na tomto stroji. A že stroj by patrně skončil ve šrotu. Tak jsem si řekl, to přeci není možné, aby taková památka přišla v niveč," rozhodl se Vít Smrčka.

Po sedmi letech ve skladu teď dřevobrus najde své místo v muzeu, kde jej budou moci obdivovat zájemci o kvalitní techniku našich předků.

Spustit audio