Unikátní palivo kolibříků

9. prosinec 2013

Kolibříci mají unikátní schopnost využívat „palivo“ z květů rostlin. Podle kanadských vědců mohou létat na tři různé cukry, které se v nektaru vyskytují.

Kolibříci se živí téměř výhradně nektarem květů, který obsahuje směs sacharózy, glukózy a fruktózy. Až dosud se zdálo, že své energetické nároky – především vysoce náročné létání – pokrývají trávením sacharózy. O tom, zda dokáží přímo spalovat také glukózu nebo fruktózu, informace chyběly. Vědci z Torontské univerzity proto krmili pokusné kolibříky rubínohrdlé (Archilochus colubris) roztokem jednoho či druhého cukru značeného radioizotopem uhlíku (13C). Poté nasbírali vzorky dechu kolibříků, ve kterých měřili množství oxidu uhličitého s radioaktivním uhlíkem. Výsledky těchto analýz prokázaly, že kolibříci umí spalovat stejně dobře glukózu i fruktózu. Mohou tak létat a vznášet se na místě i v případě, že mají jako jediný zdroj energie právě fruktózu.

Mezi obratlovci je taková schopnost výjimečná. Například člověk také umí fruktózu metabolizovat, ale je v tom mnohem horší než kolibřík. Fruktóza konzumovaná ve velkém množství se totiž nejprve dostává do jater, kde se změní na tuk. To je také důvod, proč nápoje s vysokým obsahem fruktózy přispívají k rozvoji obezity. Kolibříkům, kteří mávnou křídly i padesátkrát za sekundu, ale nic takového nehrozí: u nich se fruktóza využije téměř okamžitě.


Zdroj: University of Toronto, Functional Ecology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio