Unikátní sbírku mincí starých přes 2000 let můžete vidět po 50 letech v lomnickém muzeu

9. květen 2016

Více než 800 mincí, z nichž nejstarší je z počátku našeho letopočtu, je po půl století k vidění v Mětském muzeu v Lomnici nad Popelkou. Rozsáhlá muzejní sbírka obsahuje i řadu mincovních pokladů nalezených přímo na Lomnicku.

Vitríny s mincemi doplňují staré mapy, také z muzejního depozitáře. „Nejstarší mince, které mohou návštěvníci vidět, jsou čtyři antické mince. Ta úplně nejstarší je z počátku našeho letopočtu,“ říká ředitel Městského muzea a galerie v Lomnici nad Popelkou Jan Drahoňovský.

Velká část muzejní sbírky dříve patřila Bedřichu Šlechtovi, který byl mimo jiné vášnivý sběratel a kterému patřil také dům, ve kterém muzeum na náměstí sídlí. Ovšem řada mincí je z pokladů nalezených přímo na Lomnicku. Například pod lupou je k vidění stříbrný tolar saského kurfiřta z roku 1565.

„Tato mince byla nalezena v roce 2006 při výkopových pracích před lomnickým zámkem a dokládá obchodní kontakty našeho sídla se Saskem v období pozdního středověku,“ upřesňuje Drahoňovský.

Za tento tolar se ve své době dala pořídit ovce či koza, za deset tolarů kráva. Spoustu dalších zajímavostí se dozvíte 11. května od 17 hodin na přednášce Evy Ulrychové z jičínského muzea, která zmapovala lomnické mincovní bohatství.

Spustit audio