Unikátní skupina kočkodanů Dianiných se přestěhovala do nového

24. září 2014

Desetičlenná skupina vzácných kočkodanů Dianiných v ostravské zoo se od minulého týdne zabydluje v novém přírodním výběhu, který je součástí Pavilonu evoluce – rozsáhlé expozice pro řadu západoafrických druhů zvířat. Jedná se o největší chovnou skupinu tohoto druhu na světě.

Po hulmanech posvátných, medvědech ušatých, orlech mořských, orlosupech bradatých a dalších druzích se podařilo přestěhovat další zvířata ze starých a chovatelsky nevyhovujících prostor do nového zařízení, které odpovídá přísným podmínkám chovu zvířat v moderních zoologických zahradách. Po krátkém období seznamování s vnitřními ubikacemi byli kočkodani puštěni i do venkovního výběhu, kde je mohou pozorovat i návštěvníci. Nabízí se jim tak pohled na tyto kontrastně zbarvené primáty v prostředí, které mnohem více podněcuje jejich přirozené chování. Kočkodani se ve výběhu zabydleli takřka okamžitě.

Využívají stromy, po kterých obratně skáčou, v trávě loví hmyz a další bezobratlé, pojídají i vegetaci, mláďata si spolu hrají, honí se. Někteří jedinci se odvažují i do vody. Skupinu tvoří jeden samec, tři chovné samice, čtyři dospívající mláďata (dva samci a dvě samičky) a dvě letošní mláďata, u nichž zatím neznáme pohlaví. V tuto chvíli se jedná o největší chovnou skupinu na světě. Ale není jedinou, o toto prvenství se dělíme s Metro Richmond Zoo v USA, kde mají stejně početnou skupinu kočkodanů. Ale kdoví, pokud se bude ostravským kočkodanům dařit dál se úspěšně rozmnožovat (což není v ostatních zahradách vždy úplně běžné), může být jednou tou úplně největší…

Kočkodany Dianiny chová ostravská zoologická zahrada od roku 1975. Za tu dobu se zde podařilo odchovat 24 mláďat. V současnosti chová zoo celkem 16 jedinců, což je v rámci zoologických zahrad největší počet jedinců tohoto druhu na světě (kromě deseti jedinců v nové expozici, zůstává v pavilonu primátů ještě šestičlenná skupina).

Kočkodani Dianini

Kočkodan Dianin (Cercopithecus diana) získal svůj název podle bíle zbarvené srsti nad obočím, která připomíná čelenku bohyně lovu Diany. Tento pestře zbarvený primát obývá deštné lesy západní Afriky, kde obývá horní stromové patro. Žije ve skupinách tvořených 1 samcem a 7-8 samicemi hájících si své teritorium. Jeho populace je silně ohrožena lovem pro maso, ale hlavně rapidním úbytkem původních lesních porostů, které jsou přeměňovány na zemědělskou půdu a pastviny, případně ustupují těžbě surovin. V přírodě není tento druh dostatečně prozkoumán, neboť v některých oblastech jeho výskytu často probíhají válečné konflikty. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný (Vulnerable) a je zařazen do Evropského záchovného programu (EEP).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio