Unikátní živočichy si můžete prohlédnout v expozici Noční Tanganika

5. září 2016
Dobré odpoledne

V první chvíli neuvidíte nic. Jen tmu. Ta je však v oddělení Noční Tanganika v ostravské zoo nutná. Jinak by zvířata, která normálně aktivně žijí ve tmě, spala. Ale až vaše oči překonají náhlý šok z přechodu z denního světla do nočního, můžete začít pozorovat nebývalé hemžení komb ušatých, ježka či obří mnohonožky.

Expozice v ostravské zoo částečně fungovala už dříve, nyní ale prošla výraznou rekonstrukcí a rozšířením, takže zvířat tam teď uvidíte více. Najdete zde obratlovce i bezobratlé živočichy. Některé z nich ale není úplně jednoduché spatřit a nemusí se vždy povést.

„Hned na začátku je takové unikátní zvířátko v rámci celého světa. Je to daman stromový. Někomu by možná připomínal nějakého hlodavce, králíka, ale přitom je to příbuzný slonů. Je tedy mnohem menší, ale vývojová větev je se slony opravdu společná. A je to zvíře, které není chováno snad nikde jinde na světě, jen v několika českých zoologických zahradách a jen u nás se podařil i odchov,“ upozorňuje mluvčí zoo Šárka Nováková.

Kromě damana jsou v expozici chováni plazi a z bezobratlých třeba obří mnohonožka. „Mnohonožky jsou známé i z naší přírody, samozřejmě ale v mnohem menší podobě. Byť to zvíře může vypadat hrozivě, tak jsou to rostlinožravci, živí se na ovoci, pomáhají přetvářet lesní hrabanku. Tady je mnohonožka obrovská, zhruba 10 – 12 centimetrů velké zvířátko,“ říká mluvčí zahrady.

Za zmínku stojí režim, který v expozici funguje. Stmívání i rozednívání je stejně jako v přírodě postupné a je řízeno počítačem. Souběžně s tím se mění i teplota. „Snažili jsme se tady těm zvířatům jejich přirozené podmínky co možná nejvíce napodobit,“ dodává Šárka Nováková v rozhovoru pro Český rozhlas Ostrava.

Celý rozhovor uslyšíte v audio záznamu – viz odkaz v úvodu článku.

Spustit audio