Úniková hra v litvínovské knihovně dá zabrat nejen vašim dětem

27. únor 2018

Únikové hry, anglicky „escape games“, se v poslední době staly velmi oblíbeným druhem zábavy. Romány o Harry Potterovi zase oslovily několik generací čtenářů. Když tyhle dva fenomény spojíte dohromady, úspěch je zaručen. A právě to udělali v litvínovské knihovně.

„Asi před dvěma lety nás napadlo, že by knihovna něco takového mohla mít. Dlouho jsme o tom jen mluvili, pak jsme si dali termín a společně to vymysleli,“ říká vedoucí dětského oddělení Iva Freibergová.

Herna v knihovně se pro tyto účely mění v tajemný svět čar a kouzel. Účastníky tu zamknou a ti pak mají 1,5 hodiny na to, aby unikli. Musí rozluštit všechny kódy a najít klíče včetně toho, který je dostane ven.

Pozor, tahle hra vás zcela pohltí!

„Hele, tak to vezmeme a doneseme ke dveřím, to půjde,“ zkouší obejít poslední kód vynalézavý desetiletý Jakub. Tenhle podvod mu razantně vymlouváme a snažíme se dál. Přesto je náš tým ve věkovém složení 43, 20, 10 a 8 let nejednou v úzkých.

Při Útěku z knihovny se baví všichni, bez ohledu na věk

Původní odhodlání nechat to na dětech bere brzy za své. Hra nás pohltí a depresi z toho, že nám to nejde dost dobře, nás starší doslova ničí. Hledáme problémy tam, kde nejsou a naopak některé důležité věci vůbec nevidíme. Někdy máme víc štěstí než rozumu, někdy nám zásadně pomáhá nápověda, se kterou hra počítá. Nakonec ale úspěšně unikáme!

„Dospěláci si to občas dělají zbytečně složité,“ směje se autorka hry, která zároveň hraje ve hře důležitou úlohu Buclaté dámy. „Původně jsme chtěli vymyslet něco čistě pro děti, ale ukázalo se, že bez pomoci dospělých to nezvládnou.“

Kouzlo nechtěného spočívá v tom, že se tak společně mohou bavit celé rodiny a dospěláci se přitom rozhodně nenudí. I jim to dá zabrat.

„Překvapilo nás, že přijíždí lidé i z daleka – ze Žatce, i z Plzně,“ vypočítává ředitelka knihovny Marcela Güttnerová. „Snažíme se získat nové mladé čtenáře a tohle je jeden ze způsobů, jak je k nám přilákat. Zájem je veliký.“

Tato úniková hra je v knihově k dispozici zdarma – stačí si jen domluvit termín a vyhradit čas. O dobrou zábavu se pak už postará důmyslná spleť nápověd a šifer, které když rozluštíte, budete mít radost jako malí.

Spustit audio