Unipetrol: po výbuchu obnovíme provoz v Kralupech v následujících dnech

24. březen 2018

Unipetrol pokračuje ve vyšetřování příčin výbuchu na distribučním terminálu před areálem rafinérie v Kralupech nad Vltavou. K explozi došlo ve čtvrtek na jedné z prázdných skladovacích nádrží, která nebyla v provozu. Šest lidí přitom přišlo o život, další dva lidé byli zranění.

„Policie České republiky v pátek v odpoledních hodinách ukončila vyšetřování na místě exploze a předala nám místo zpět. Prvotní prohlídka našeho expertního týmu potvrdila, že na postižené technologii nedošlo k velkým škodám. Poškozený je skladovací tank, který v době exploze byl prázdný. Odhadujeme, že celý terminál uvedeme zpět do provozu v následujících dnech,“ řekl Krzysztof Zdziarski, předseda představenstva společnosti Unipetrol.

„Naše myšlenky ale nyní míří především ke zraněným a pozůstalým. Přes dodavatelské společnosti, pro které postižení pracovali, jsme vyjádřili naši soustrast a nabídli naši pomoc. Až skončí vyšetřování Policie České republiky a naší interní vyšetřovací komise, budeme vědět více, jak k nešťastné události došlo, přijmeme odpovídající opatření a to samé budeme vyžadovat od partnerských společností. Již nyní jsme je vyzvali k novému proškolení svých pracovníků a my sami ještě zvýšíme naše kontroly dodržování všech předpisů pro práci v areálu. Ještě jednou děkujeme všem pracovníkům integrovaného záchranného systému za profesionální zásah. Současně se obyvatelům okolních obcí a měst omlouváme za způsobené nepříjemnosti,“dodal Zdziarski v tiskové zprávě, rozeslané dnes médiím.

Nadace Unipetrolu také nabídla pomoc zraněným a pozůstalým. Plánovaná pravidelná odstávka rafinerie se podle mluvčího firmy Pavla Kaidla uskuteční podle plánu.

autor: redakce
Spustit audio