Univerzální muslimská civilizace neexistuje

30. listopad 2015

„Je nesmysl tvrdit, že všichni muslimové jsou stejní,“ říká ředitel Orientálního ústavu AV ČR Ondřej Beránek. Existuje něco jako mediální a univerzitní islám? Případně jaký je mezi nimi vztah?

Co si vlastně představit pod pojmem „univerzitní islám“? Samotný termín je podle Ondřeje Beránka dost problematický: „Je pravdou, že například západní badatelé, arabisté nebo spíše islamologové, často znají islám asi daleko líp, než valná většina věřících. Je to dáno tím, že během studia čtou texty, které běžní muslimové v životě nečetli a často ani nevědí, že existují. Nemluvím jenom o Koránu, ale dalších stovkách i tisícovkách děl, která mají náboženskou povahu a která islámská tradice vyprodukovala během dlouhých dějin. Řadu z nich samotní běžní muslimové někde na venkově v Egyptě nebo v Kyrgyzstánu samozřejmě v životě nečetli. Možná tenhle fakt bychom mohli označit za univerzitní islám.“

Zároveň ale platí, že islám má nekonečně mnoho podob. Liší se region od regionu, od společenské vrstvy, vzdělání jednotlivců i jejich osobních charakteristik. „To, co se děje v dnešní velmi vypjaté době, kdy mají někteří lidé sklon paušalizovat a tvrdit, že existuje jakási univerzální civilizace táhnoucí se někde od Maroka až po Indonésii, která zahrnuje miliardu a půl muslimů, kteří jsou všichni stejní, je z pohledu většiny odborníků - nejenom islamologů, ale i antropologů, historiků a religionistů - naprostý nesmysl,“ vysvětluje Ondřej Beránek.

Jakou pozici zastává v islámském světě Saudská Arábie? Proč Orientální institut AV ČR právě otevřel svou pobočku na Tchaj-wanu? Dalších pár z řady otázek, na které 27. listopadu 2015 v pořadu Studio Leonardo odpovídal ředitel Orientálního ústavu Mgr. Ondřej Beránek, Ph.D. Pořad připravila Terezie Jirásková.

autoři: Terezie Jirásková , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.