Úplatek vzal i další šéf Nemocnice Na Homolce, tvrdí policie. Nástupce Dbalého přesto nestíhá

Do korupční aféry v Nemocnici Na Homolce se podle policie zapletl i nástupce obžalovaného exředitele Vladimíra Dbalého. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, detektivové jsou přesvědčeni, že u neurochirurga Michala Šetlíka skončila část z několikamilionového úplatku za dodávku specializovaného přístroje. Policisté nicméně lékaře nestíhají, jeho skutek je totiž promlčen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poté, co si v červnu 2014 přišla policie pro exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, jeho nástupce Michal Šetlík se od něj distancoval. "Všechna šetření, která probíhají, se týkají předchozího vedení," komentoval policejní akci v červenci 2014.

Policie: Dostal úplatek

Dokumenty, s nimiž se seznámil Zpravodajský web Českého rozhlasu, ale ukazují něco jiného. Podle policie si měl s Dbalým a dalším obviněným, tehdejším náměstkem nemocnice Michalem Toběrným, v roce 2009 rozdělit úplatek za dodávku přístroje pro pracoviště navigované chirurgie. Šetlík v té době pracoval jako primář neurochirurgického oddělení nemocnice.

Kauza Nemocnice Na Homolce je prozatím rozdělena na tři okruhy. První se týká digitalizace chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu gama nože za 140 milionů korun, z něhož se již u soudu zpovídá Dbalý, Toběrný a dalších pět lidí. Do Dbalého kapsy mělo jít 28 milionů. Druhá část kauzy se týká poradenských zakázek. Policie kvůli nim zřejmě již brzo vedle exšéfa Homolky obžaluje advokáta Davida Michala či účetní Emilii Bialešovou a další tři lidi. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun a nemocnici způsobili škodu 50 milionů korun. Dbalého, Toběrného a další tři lidi policisté ve třetí větvi kauzy obvinili letos v únoru. Případ se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací.

Údajné předání peněz Šetlíkovi si do svých zápisků zaznamenal sám Dbalý. "Rozdělování včera přinesených moo (anglický výraz pro peníze) do skupin - trochu dangerous - (Toběrný, Barták, Šetlík) zatímco celé dopoledne probíhá VŘ na technického náměstka," zní zápisek z 21. 1. 2009.

Šetlíkovi předávám moo

Den předtím měl podle notesu u někdejšího ředitele Homolky přistát úplatek 5 milionů korun od podnikatele Vratislava Roubala. Peníze se ale u Dbalého příliš neohřály. "Šetlíkovi předávám moo za intraoperační MRI, spokojenost. Michal to samé přes Kašpárka na Bartáka," zapsal si tehdejší ředitel Nemocnice Na Homolce 30. ledna 2009.

Ačkoliv Dbalému s Toběrným zařídily poznámky trestní stíhání, Šetlík s Roubalem mohou být klidní. Policie na ně už nedosáhne. "Nejsou stíhaní, neboť jejich jednání je od 31. 1. 2014 promlčené. Promlčení se netýká Dbalého a Toběrného, neboť v roce 2014 byli obviněni pro spáchání trestných činů, na které zákon stanoví stejný trest a kterého se dopustili v promlčecí lhůtě," vysvětluje usnesení o zahájení trestního stíhání Dbalého, Toběrného a dalších tří lidí z letošního února, s nímž se seznámil Zpravodajský web Českého rozhlasu.

(1) Trestnost činu zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí
a) dvacet let, jde-li o trestný čin, za který tento zákon ve zvláštní části dovoluje uložení výjimečného trestu a trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů,
b) dvanáct let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně deset let,c) pět let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně tři léta,
d) tři léta u ostatních trestných činů.
(2) Do promlčecí doby se nezapočítává

a) doba, po kterou nebylo možno pachatele postavit před soud pro zákonnou překážku,
b) doba, po kterou se pachatel zdržoval v cizině,
c) zkušební doba podmíněného zastavení trestního stíhání.
(3) Promlčení trestního stíhání se přerušuje

a) sdělením obvinění pro trestný čin, o jehož promlčení jde, jakož i po něm následujícími úkony policejního orgánu, státního zástupce nebo soudu směřujícími k trestnímu stíhání pachatele, nebo
b) spáchal-li pachatel v promlčecí době trestný čin nový, na který tento zákon stanoví trest stejný nebo přísnější.
(4) Přerušením promlčení počíná nová promlčecí doba.

Šetlíkovi by v případě prokázání viny hrozilo až osm let vězení, promlčecí doba tak v jeho případě ze zákona trvala pět let. A protože úplatek měl převzít v lednu 2009, obvinění unikl. Naopak Dbalý s Toběrným jsou stíháni a obžalováni kvůli dalším úplatkům, promlčecí doba se tak u nich automaticky anulovala.

Dbalý je básník

Nástupce Dbalého však jakékoliv manipulace a přebrání všimného odmítl. "Já jsem žádný úplatek nevzal, policie mě nekontaktovala," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. O své roli v zápisníku svého ředitelského předchůdce prý nic netuší. "Žádné zápisky Dbalého jsem neviděl ani jsem se po nich nepídil. Myslím, že je dost velký básník, že si vymýšlel," namítl Šetlík.

Po Dbalém nemocnici přebral v březnu 2012, ještě před policejním zásahem. Protikorupční organizace Transparency International upozornila, že odmítl ministerským kontrolorům předat některé podklady ke kritizovaným dceřiným firmám, přes něž měla být nemocnice tunelována. Šetlík se naopak bránil, že se nemocnici snaží očistit, nechal například vypovědět některé nevýhodné smlouvy. V čele elitní nemocnice skončil Šetlík na vlastní žádost v září 2014 a nahradil ho bývalý šéf Spolany Ivan Oliva.

O úplatcích v souvislosti se Šetlíkem píší detektivové v prozatím poslední větvi obvinění týkající se Nemocnice Na Homolce z letošního února. Jak informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, Dbalý s Toběrným a neurochirurgem Františkem Tovaryšem si díky manipulacím se zakázkami měli rozdělit minimálně 14 milionů korun. Exšéf Homolky s náměstkem vinu odmítá, policie podle nich vychází pouze z částečně fiktivních Dbalého poznámek.

Kauza Dbalý a Nemocnice Na Homolce | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme