Úřady práce očekávají příliv absolventů. Míra nezaměstnanosti v kraji se tím může zvýšit

8. září 2017

Příliv nových absolventů by v září mohl zvýšit míru nezaměstnanosti v regionech. Vyplývá to z každoročních statistik Úřadů práce. První, slabší vlnu úředníci na Olomoucku evidovali už v červenci, teď ale očekávají největší nápor. Kromě letošních maturantů, kterým skončil s prázdninami status studenta, k přepážkám zamíří i někteří vysokoškoláci.

„Státnicoval jsem na historii později, až v září. Nepochopitelně mě na pedagogické fakultě nevzali na navazující studium,“ říká Stanislav z Olomouce. Ve stejné situaci jako on se letos můžou ocitnout i další absolventi vysokých škol.

Pokud si rychle nenajdou práci sami, většinou se registrují na úřadu práce v místě svého bydliště. V případě Stanislava to byl Uničov: „Vyplnil jsem tam formulář, kam si člověk může napsat, v jakých oborech by chtěl pracovat, co mám vystudováno a oni mi podle toho zkusí najít práci. V nějakém termínu budu mít další schůzku.“ Nakonec mu úředníci pomohli zaměstnání najít. Celou dobu ale neměl nárok na žádné dávky, neodpracoval totiž 12 měsíců.

Podobné starosti teď čekají velkou část absolventů, říká mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové: „Čerství absolventi se během prázdninových měsíců hlásí do evidence úřadu práce v menší míře. A prozatím nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme jako každý rok v září.“

Zapsat se do evidence úřadu práce není povinné. Absolventi by to ale měli udělat těsně potom, co jim vyprší status studenta. Jinak jim stát nezaplatí zdravotní pojištění za dobu, kdy v databázi nebyli. „Studentům středních škol končí status studenta 31. srpna, to znamená, že by se měli zaregistrovat na úřadu práce v průběhu září. Vysokoškolákům končí na konci následujícího měsíce po vykonání státní závěrečné zkoušky,“ dodává Beránková.

Obecně je mezi nezaměstnanými stále méně lidí, kteří úspěšně dokončili střední a vysoké školy.

autor: ahe
Spustit audio