Úředníci na severu Čech hledají rodiče dětí, které nepřišly do povinného ročníku mateřských škol

8. září 2017

Začátek září tráví úředníci odborů školství v Chomutově i Mostě hledáním rodičů dětí, které nenastoupily do povinného předškolního ročníku mateřských škol. V Mostě nepřišlo k zápisu do těchto tříd zhruba sto dětí. Některé z nich ale přesto dorazily do posledního ročníku mateřské školky na začátku měsíce. A stále přicházejí. V Mostě i v Chomutově proto vyčkávají s udělováním pokut, které rodičům za absenci dítěte hrozí.

„Z těch 60, které u nás na školce nejsou k dohledání, se nám ohlásilo od začátku školního roku asi 25 dětí,“ konstatuje ředitelka všech 15 mateřských škol v Mostě Milada Kmínková.

S každým dnem přicházejí další a další děti, které ale na jaře u zápisu do povinného předškolního ročníku mateřské školy chyběly. „Chodí ještě pořád, zrovna včera jsme zapisovali. Dohledáváme tím způsobem, že se snažíme spolupracovat se zřizovatelem, který je aktivní, a také nejrůznější koordinátoři pracují s rodinami, kde je větší riziko, že si ti rodiče neuvědomují tu povinnost,“ doplňuje Kmínková.

Most proto počká ještě do konce měsíce, kolik dětí se podaří vyhledat. Až pak budou jasné počty těch, kteří se odstěhovali a úředníci je nenašli. Vysvětluje vedoucí odboru školství mosteckého magistrátu Tomáš Brzek: „Dorazili někteří rodiče a přihlašují své děti. Rozhodnutí o případných sankcích učiníme až po terénním průzkumu, až dopátráme, zda tu ti lidé vůbec jsou.“

Děti dohledávají úředníci i v jiných městech Ústeckého kraje

V podstatě stejná situace je i v ostatních městech Ústeckého kraje, například v Děčíně nebo v Litvínově. V Chomutově se také stále snaží dohledávat rodiče dětí, které do posledního ročníku školky nenastoupily.

„Hledáme, hledáme… Předpokládáme, že ještě minimálně 20 dětí dohledáme. Do konce září dáme veškeré podklady dohromady a máme předjednáno s naším oddělením dopravních a přestupkových agend, že pak už začne to ošklivé pro rodiče, ty pokuty,“ říká vedoucí odboru školství, Dagmar Mikovcová.

Podle ředitelky mateřských škol v Mostě Milady Kmínkové by se měla změnit legislativa, která by pomohla úředníkům dohledat rodiny, které se často stěhují: „Někteří se odstěhovávají, někteří se přestěhovávají, takže je tu určitý pohyb – dejme tomu takových 40 lidí v průběhu měsíce. Problém je, že se nezaznamenávají trvalé pobyty. Spádové oblasti jsou sice určené, ale je to trochu složitější to vyhledávání. Takže v praxi ten zákon není úplně domyšlený a nemá pak ten správný význam.“

Kolik dětí se ještě úředníkům podaří vyhledat a kolik jich ještě během září do posledního ročníku školky nastoupí, bude jasné nejdříve v první polovině října.

autor: Jan Beneš
Spustit audio