ÚS odmítl individuální stížnosti poslanců kvůli schvalování EET, ve hře je i společný návrh

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti sedmi poslanců opozice na okolnosti schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), zvláště na předčasné ukončení rozpravy. Procesní postup ve sněmovně nelze prostřednictvím individuálních poslaneckých návrhů napadnout. ÚS nechce být "rozhodčím" legislativního procesu. Své rozhodnutí zveřejnil na webu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ústavní soudci se budou zákonem o EET, včetně okolností jeho schvalování, přesto nejspíš zabývat, a to na základě společného návrhu na zrušení celé normy. Do konce května jej chtějí podat opoziční ODS a TOP 09. Jde o jiný typ řízení.

Pravicové strany si budou stěžovat například na to, že předpis narušuje právo na podnikání a zatěžuje daňové poplatníky dalšími náklady. Namítají i to, že pod zákonem chybí podpis předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

Legislativní proceduru může ÚS přezkoumávat právě v řízení o návrhu na zrušení celého zákona, dělá to standardně jako první krok. Kdyby do procesu vstoupil na základě individuálních stížností poslanců, mělo by to podle ÚS neblahé precedenční důsledky.

„Stěžovatelé se svými návrhy pokouší 'obejít' ústavně předvídaný systém přezkumu ústavnosti přijatých zákonů, který pak zahrnuje i přezkum ústavnosti legislativní procedury. Snaží se ÚS 'vtáhnout do hry', kterou však ÚS hrát nemůže," stojí v usnesení Ústavního soudu.

Stížnosti podalo sedm poslanců

Neúspěšné individuální stížnosti podali Pavel Blažek, Marek Benda, Jana Fischerová, Miroslava Němcová, Martin Novotný (všichni ODS) a Jiří Koubek společně s Markem Ženíškem (oba TOP 09).

Vládní koalice podle opozičních stran při prosazování zákona nepostupovala v plném souladu s jednacím řádem, když předčasně ukončila rozpravu.

„Státní moc lze uplatnit jen v případech, v mezích a způsoby, jež stanoví zákon. Jak sami zástupci vládní koalice potvrdili, vědomě se při schvalování zákona o EET rozhodli tento princip porušit a práva jednotlivých poslanců omezit. Tento krok nelze do budoucna tolerovat," uvedl už dříve ke své stížnosti Blažek.

Vládní představitelé zdůvodňovali ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách v závěrečném kole schvalování tím, že všichni poslanci měli dost času na vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích k předloze opakovali.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Elektronická evidence tržeb (EET) v Evropě | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme