USA a Kuba obnoví přímé letecké spojení. Aktivisté nabádají Washington k opatrnosti

Spojené státy a Kuba se dohodly na obnovení komerčních letů mezi oběma zeměmi. Jde o další z důležitých kroků v oteplování vztahů mezi Washingtonem a Havanou, které ohlásil prezident Obama přesně před rokem. Zatím není jasné, kdy přesně by lety měly začít fungovat. Jednání může trvat několik měsíců. Kubánci pozitivní změny vítají, přesto mnozí nabádají k ostražitosti při jednání s kubánským režimem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od začátku oteplování vztahů mezi USA a Kubou přibývá v Havaně amerických turistů

Od začátku oteplování vztahů mezi USA a Kubou přibývá v Havaně amerických turistů | Zdroj: Reuters

Od loňského průlomu ve vztazích mezi Havanou a Washingtonem prudce narostl pohyb lidí. Na komunistický ostrov vycestovaly tisíce Američanů, zatím se ale musejí na Kubu dostávat charterovými lety či skrze třetí země.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA a Kuba obnoví přímé letecké spojení. Kubánci změny vítají, přesto mnozí nabádají k ostražitosti. Mezi nimi i fyzik k a opoziční aktivista Antonio Rodiles. V Havaně s ním mluvila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Oficiální dohoda by měla otevřít cestu k zavedení více než desítky přímých spojů ze Spojených státlů denně.

Obě vlády dál jednají o celé řadě dílčích kroků, které by měly vést až k úplnému zrušení amerického obchodního embarga.

Z obnovení diplomatických vztahů, posílení obchodu, cestování i výměny informací by na prvním místě měli těžit hlavně obyčejní Kubánci. Mnozí z nich ale i přes pozitivní změny nabádají k ostražitosti při jednání s kubánským režimem.

Mezi nimi i fyzik a opoziční aktivista Antonio Rodiles. „Kuba prochází nejistým obdobím,“ vysvětluje 43letý Rodiles.

Profesor matematiky a fyziky se rozhodl vykročit opačným směrem, než většina jeho spoluobčanů. Akademik, který získal vzdělání v emigraci v Mexiku a Spojených státech, kde měl i úspěšnou kariéru, se vydal proti proudu - zpět na Kubu.

Dnes patří ke skupině politických aktivistů, kteří se snaží vést debatu o sociálních, kulturních i politických problémech ostrova. Oteplování vztahů se Spojenými státy Antonio Rodiles vítá, ale zároveň nabádá k opatrnosti.

„Kubánská vláda se teď cítí na mezinárodním poli mnohem sebevědoměji, zároveň ale doma čelí rostoucí nespokojenosti vlastních obyvatel. Vláda slibuje změny, lidé ale nevidí žádné kroky v praxi. Režim mluví o posilování zahraničních investic, Kubáncům ale zároveň neumožňuje z nich ekonomicky těžit a líp prospívat. Povolené je malé podnikání, kterému ovšem brání spousta překážek - vysoké daně, obrovská korupce, tlak byrokracie,“ upozorňuje Antonio Rodiles.

Půjde Kuba ruskou cestou?

Zlomový rok přinesl na spojnici mezi Havanou a Washingtonem řadu změn, od otevření ambasád až po dohodu o obnovení přímého leteckého spojení. Dál zatím platí americké embargo vůči Kubě, byť prezident Obama vyzval Kongres k jeho zrušení.

Bílý dům ale podle opozičního aktivisty Antonia Rodilese měl postupovat mnohem obratněji a kubánský režim tlačit víc tlačit ke změnám, které by vedly ke skutečné demokracii.

„Spojené státy by si podle mne měly klást mnohem víc podmínek. Často čelím kritice, že jsem prý proti nové politice Washingtonu. To není pravda, jsem v každém případě příznivcem toho, aby se problémy Kuby vyřešily politickou cestou. Nelíbí se mi ale, že Spojené státy nevyužívají víc situace. Všem je jasné, že kubánský režim je v kritické fázi. Musí najít nové mladší lídry, kterým předá moc tak, aby zůstala v rukou spřízněných rodinných a politických klanů. To pro režimní špičky ale vůbec není jednoduché, a pokud to nedokážou, riskují, že o moc úplně přijdou,“ říká Rodiles.

„Kubánská vláda dobře ví, že je pod tlakem. A pokud by si mezinárodní společenství kladlo víc podmínek, mohlo by tak pomoci skutečnému nastolení demokracie a vlády zákona na Kubě. Pakliže si ale režim bude moct dělat, co chce, vznikne tu nový typ autoritářského režimu, tak jako v Rusku,“ varuje Antonio Rodiles, podle něhož se nervozita režimu projevuje i větší tvrdostí a brutalitou vůči opozici.

Běžní Kubánci jsou po dlouhých letech izolace, represe a zastrašování ze strany režimu většinou apatičtí. Aktivista nicméně věří, že změnu poměrů už není možné zastavit:

„Není lehké lidi mobilizovat. Každé sociální hnutí ale má svůj čas a já věřím, že v případě Kuby se ta chvíle blíží. Lidé jsou současným systémem unavení, jsou otrávení starci, kteří jim vládnou. Fidel Castro vypadá jako strašák v zelí. Režim se přežil a lidé dřív či později budou žádat víc změn a reforem. Uvidíme, co se stane. Mojí jedinou obavou je, aby pak režim nepoužil proti lidem násilí, protože až dosud tak byl zvyklý operovat.“

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme