USA, Turecko i Katar vyzývají Rusko k ukončení náletů v Sýrii. Nemíří prý na IS

Spojené státy a šest dalších členů koalice proti Islámskému státu vyzvaly Rusko, aby zastavilo nálety v Sýrii. Mezi kritiky patří i Turecko, Katar, Saúdská Arábie a Velká Británie. Ruské útoky podle nich míří proti syrské opozici a civilistům, ne proti IS. Washnigton zároveň varuje Moskvu, že tato strategie může vehnat umírněné povstalce do náruče extremistických skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruský letoun Suchoj Su-25 na vojenském cvičení nedaleko vesnice Krysovo. Stejný typ letadel nejspíš používá i Rusko v Sýrii

Běloruský letoun Suchoj Su-25 na vojenském cvičení nedaleko vesnice Krysovo. Stejný typ letadel nejspíš používá i Rusko v Sýrii | Zdroj: Reuters

Rusko na obvinění reagovalo rozhořčeně. Informace mezinárodních médií mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov ostře odmítl.

„Tyto pseudosenzace jsou totálně nesmyslné. Nemá cenu o nich diskutovat, protože se neopírají o fakta. Chtěl bych vás upozornit na skutečnost, že dnešní informační provokace se narychlo připravovaly už před začátkem operace," prohlásil.

Rusko tvrdí, že terčem náletů je Islámský stát. Syrská opozice a další zdroje ale uvádějí, že nejvíce útoky trpí povstalci z jiných než extremistických skupin.

Podpora Asada

Americký prezident Kreml varoval, že podpora brutálnímu Asadovu režimu a označení všech povstalců za teroristy je receptem na katastrofu. Držení Asada u moci vojenskou silou nebude podle Bílého domu fungovat.

Obama tvrdí, že Vladimir Putin nerozlišuje mezi Islámským státem a umírněnou sunnitskou opozicí, která žádá Asadův odchod.

Právě jeho osoba a brutalita, s níž postupuje proti vlastnímu národu, je podle Obamy prý skutečným problémem. Prezident ujistil, že Spojené státy nebudou spolupracovat s Ruskem na kampani, jejímž cílem je likvidace všech, kdo jsou znechucení syrským lídrem.

Do Sýrie mezitím přišly stovky íránských vojáků. Spolu se syrskou armádou a ozbrojenci Hizballáhu se chystají na pozemní ofenzivu proti rebelům.

Lenka Kabrhelová, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme