USA zaútočily na kata Islámského státu zvaného Džihádista John

Spojené státy provedly v Sýrii letecký útok, jehož terčem byl britský islamista Mohammed Emwazi přezdívaný světovými médii Džihádista John. S odvoláním na Pentagon to uvedla agentura AP. Výsledek úderu zatím není znám, podle zdroje agentury Reuters je ale islamista pravděpodobně mrtvý. S odvoláním na vysoce postavené armádní zdroje to hlásí také BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takzvaný Džihádista John

Takzvaný Džihádista John | Zdroj: ČTK

Americké letectvo zaútočilo u města Rakka, které je baštou Islámského státu na severu Sýrie.

Pentagon nyní zjišťuje, zda je Emwazi mrtev, řekl AP tiskový mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné smrti džihádisty Johna mluvil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Podle jednoho nejmenovaného amerického představitele pálil při čtvrtečním útoku bezpilotní letoun armády USA na auto, v němž neslavně proslulý britský islamista údajně jel. Syrská opozice tvrdí, že při útoku zahynuli kromě Emwaziho tři další radikálové.

K ověření zprávy o smrti Mohammeda Emwaziho bude nejprve využito monitorování komunikace mezi mobilními telefony a vysílačkami v místě, kde byl podle zatím nepotvrzených zpráv Emwazi zabit.

Podle různých zdrojů si je Emwaziho smrtí americké ministerstvo obrany na 99 procent jisto. IS místo útoku v centru Rakky neprodyšně uzavřel a nikoho tam nepouští.

Britský list The Guardian upozorňuje na obtíže spojené s identifikací. Nejpřímější metoda - potvrzení pomocí testů DNA - bude obtížná vzhledem k nedostupnosti Rakky, která je baštou IS.

Je ale také možné, že smrt svého mediálně známého člena oznámí samotný IS, ale může ji také popřít. Platnost obojího tvrzení pak bude nutné ještě ověřit.

'Akt sebeobrany'

Útok na Džihádistu Johna v Sýrii byl podle britského premiéra Camerona aktem sebeobrany a správnou věcí. Británie prý s USA těsně spolupracovala při sledování Emwaziho a pokud se smrt Brita potvrdí, bude to podle Camerona znamenat 'zásah do srdce Islámského státu.'

Má se za to, že Britové a Američané Emwaziho už dlouho pečlivě sledovali a měli ho vysoko na seznamu cílů. Britský státní příslušník se narodil v Kuvajtu, vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Podle amerických zdrojů se radikalizoval v roce 2009, kdy odjel na safari do Tanzanie.

Stoprocentně se do hledáčku britských tajných služeb dostal po roce 2009 kvůli jeho kontaktům se somálskými milicemi aš-Šabáb, média ho také spojovala s extrémistickou sítí The London Boys. Do Sýrie odjel v roce 2013.

Vystupoval na propagandistických videozáběrech Islámského státu. Na svědomí má nejspíš dekapitace amerických a britských rukojmí a kruté týrání dalších vězňů.

Právě on zavraždil novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa nebo japonského reportéra Kendžiho Gotoa.

Britská nevládní organizace Cage ovšem tvrdí, že k Emwaziho radikalizaci přispělo zadržení a opakované výslechy britskou tajnou službou MI5.

Zabit další vysoce postavený terorista IS

Při osvobozování více než dva roky obklíčené letecké základny Kuweires byl syrskými vládními jednotkami zabit i Maročan Mohammad Hamdoush, který také vraždil zajaté vojáky i civilisty na videonahrávkách.

Tento terorista do hnutí Islámský stát v Sýrii přešel v roce 2014. A stejně jako Džihádista John patřil k blízkým osobám šéfa Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího, který podle některých informací utekl z Rakky do Mosulu.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme