USA zpřísňují bezvízový styk, opatření se dotkne 38 zemí včetně ČR

Spojené státy zpřísnily bezvízový styk. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Opatření se dotknou občanů 38 zemí včetně České republiky. Češi, kteří v posledních pěti letech navštívili Irán, Irák, Súdán nebo Sýrii, nyní potřebují do USA klasické vízum. Výjimku dostanou jen diplomaté, příslušníci humanitárních organizací nebo novináři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Program bezvízového styku (Visa Waiver Program), do něhož bylo Česko zařazeno v listopadu 2008, umožňuje bezvízový styk osobám cestujícím do USA za účelem turistiky nebo obchodu na dobu kratší než 90 dnů. Ostatní musejí zažádat o americké vízum na příslušném velvyslanectví USA.

Nyní musejí žádat o vízum i všechny osoby, které po 1. březnu 2011 navštívily Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii, uvedlo americké ministerstvo. Plán omezit bezvízový styk oznámil prezident Obama už v prosinci minulého roku.

Podle agentury Reuters je důvodem skutečnost, že řada teroristů hlásících se k Islámskému státu, kteří provedli v Evropě sebevražedné atentáty, měla u sebe pasy evropských zemí, které jim umožňovaly krátkodobou turistickou cestu do USA bez víz.

Z nového amerického opatření jsou vyjmuty osoby, které čtyři jmenované státy navštívily jako delegáti mezinárodních organizací, příslušníci humanitárních skupin nebo jako novináři.

Opatření se naopak vztahuje na všechny, kdo mají dvojí občanství včetně íránského, iráckého, súdánského nebo syrského.

USA zpřísnily podmínky bezvízového styku pro 38 zemí včetně ČR | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme