USA ztratily protitankovou střelu Hellfire. Zřejmě ji omylem poslaly na Kubu

Spojené státy zřejmě chybně poslaly deaktivovanou protitankovou střelu Hellfire na Kubu. Původně přitom měla skončit v Evropě na cvičení jednotek Severoatlantické aliance. Informace přinesl americký deník Wall street Journal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AH-64 odpaluje PTŘS Hellfire

AH-64 odpaluje PTŘS Hellfire | Foto: Federation of American Scientists

Pokud střela opravdu skončila na Kubě, znamená to pro USA ztrátu značně citlivé vojenské technologie. Američané nyní zjišťují, jestli za to můžou špióni, zločinci nebo to prostě byla jenom něčí chyba.

Střela Hellfire byla v roce 2014 na palubě letadla mířícího do Španělska na cvičení jednotek NATO. Místo toho ji ale někdo kamionem převezl do Německa, konkrétně do Frankfurtu nad Mohanem a tam ji naložil do letadla na Kubu.

Američané se nyní snaží přesvědčit Havanu, aby střelu Pentagonu vrátila. Nejde jenom o ztrátu citlivé vojenské technologie, ale také o to, že by Kuba mohla informace získané ze střely třeba šířit mezi další státy, jako jsou Rusko, Čína nebo Severní Korea. Střela sice neobsahovala výbušniny, ale jsou v ní senzory a technologie na zaměřování cíle.

USA využívají střelu Hellfire v boji proti teroristům. Původně byla vyvinutá jako zbraň, kterou vojáci útočili z vrtulníků a zaměřovali s ní tanky. Teď bývá často i na bezpilotních letounech, které se používají proti radikálům, například v Jemenu nebo Pákistánu.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme