Usain Bolt na tréninku i s žehličkou v ruce. Tak nejrychlejšího muže světa představuje dokument I am Bolt

29. listopad 2016

Atlet Usain Bolt je ve svých 30 letech sportovní legendou a teď už také filmovým hrdinou. Téměř dvouhodinový dokument I am Bolt – tedy Jsem Bolt – měl večer celosvětovou premiéru. Promítalo se také v šestnácti českých kinech...

Emotivní záběry z rekordních výkonů a vítězství střídají klidné, až téměř zádumčivé pasáže s přemýšlejícím Usainem Boltem. V nich nejrychlejší muž světa mluví o tom, jak těžké je pro něj najít novou motivaci do tvrdé dřiny, a že už pro něj není atletika takovou radostí jako dřív.

„Je rok 2016 a potřebuju vyhrát v Riu, abych zase a zase dokazoval, že jsem ten největší,“ říká ve filmu Bolt. A přestože pro něj vždy byly olympijské hry tou největší sportovní událostí na světě, i před Riem bojoval hlavně sám se sebou – jestli ještě vůbec má cenu neustálé odříkání.

V dokumentu ale přiznává, že ho vyburcovala slova Američana Justina Gatlina, který prohlásil, že v Brazílii vyhraje. To Jamajčana, kterého dráždí Gatlinova dopingová minulost, hnalo až k bolestivému tréninku.

Diváky zaujali svou bezprostředností Boltovi rodiče a svým smyslem pro humor i kouč Glen Mills. Ten svým somatotypem rozhodně atleta nepřipomíná, ale i přes to patří k hlavním strůjcům úspěchu fenomenálního sportovce.

Ve filmu je ale i plno dalších zajímavých míst, třeba když Bolt žehlí, zpívá a nakonec uzavře celou svou olympijskou cestu s devíti zlatými medailemi nočním oštěpařským pokusem na prázdném stadionu v Riu.

autoři: jam , jpr
Spustit audio