Úsporná žárovka - hrozba pro zdraví?

12. únor 2013

Tak už jste dostali mail, ve kterém se o rozbité úsporné žárovce mluví jako o malé jaderné katastrofě? Je to pravda nebo ne, jak to je?

Text nabádá k tomu, abyste ihned vyvětrali a na patnáct minut opustili místnost. Podle dalších údajů vám může připadat, že by bylo nejlepší vrátit se v protichemickém obleku vojáka s hermeticky uzavíratelnou nádobou, ve které zbytky žárovky odnesete - nejlépe do nějakého skladu jaderného odpadu.

Nic z toho dělat nemusíte, i když při odklízení střepů je dobré postupovat opatrněji. Úsporné žárovky, stejně jako zářivky, obsahují rtuť, jde zhruba o pět miligramů. Pro srovnání - starší teploměry mají v sobě 500krát víc rtuti.

V úsporných žárovkách je navíc tato, pro náš nervový systém, nebezpečná látka imobilizována na vrstvě luminoforu. Při rozbití tedy do ovzduší může uniknout jen velmi nepatrné množství. Třeba ve městech se dá naměřit v metru krychlovém vzduchu běžně několik nanogramů rtuti.

Na druhou stranu by bylo zbytečné toto množství zvyšovat a tak je určitě lepší rozbitou úspornou žárovku sesbírat a vložit do nějakého pevnějšího sáčku. Když si na to vezmete gumové rukavice, určitě nic nezkazíte. Je lepší se střepů nedotýkat. Lopatku a smetáček pak vyhazovat nemusíte, stačí je omýt, stejně jako rukavice. Podlahu setřete a hadr vyperte.

Když budete nuceni použít vysavač, kousky, které půjdou, opět sesbírejte a pro váš klid pak sáček a filtr z vysavače vyhoďte do normální popelnice. Zajímavé je, že varování v emailové zprávě vůbec nemluví o tom, kam se mají rozbité nebo vysloužilé úsporné žárovky, stejně jako klasické zářivky, odnést.

Jde o nebezpečný odpad a tak je dobré je vrátit tam, kde jste je koupili nebo odnést na místo určené pro sběr elektronického odpadu. Jestli se dál se bojíte toho, že se úsporná žárovka rozbije a rozptýlí rtuť po vašem bytě, tak jí prostě nekupujte. Na trhu najdete ještě halogenové osvětlení nebo žárovky s Led diodami. Tato nová technologie má navíc čtvrtinovou spotřebu ve srovnání s úspornými žárovkami.

autor: Milan Král
Spustit audio