Ústav pro jazyk český pracuje na novém výkladovém slovníku. Má už 4 písmena

Googlovat, hejtovat nebo lajkovat. Minimálně některé z těchto výrazů by se mohly objevit ve výkladovém slovníku současné češtiny. Ten právě vzniká v Ústavu pro jazyk český. Mravenčí práce bude trvat ještě pár let a lidé ve slovníku najdou více než 150 tisíc hesel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovník

Slovník | Foto: stock exchange

Na slovníku začal Ústav pro jazyk český pracovat v roce 2012. Na začátku ledna zveřejnil zatím první písmeno A. To obsahuje více než 2,5 tisíce hesel. „Je v nich obsaženo 4400 významů. Zpracována jsou celá písmena B, C a Č, na nichž probíhají redakční práce směřující k dalšímu zveřejnění,“ vysvětluje Pavla Kochová, vedoucí oddělení současné lexikologie a lexikografie.

V praxi to vypadá tak, že ústav zaregistruje, ať už z médií, nebo jiných publikací, že Češi používají nové slovo. Klidně i několik let sleduje, jestli se opravdu mezi lidmi uchytí, a jestli si vybuduje svůj vlastní význam. Pak se slovo může dostat do výkladového slovníku současné češtiny.

Do spisovné češtiny by se mohli brzy dostat policisti i chirurgyně, myslí si šéf jazykovědného ústavu

Číst článek

Nové výrazy přinesly do našeho jazyka například sociální sítě. „Je otázka, jestli zůstane například slovo lajkovat, protože je strašně spojeno s kulturou Facebooku. Nevíme, jestli je to přechodná záležitost, nebo jestli se v jazyce skutečně uchytí,“ popisuje jeden z nových výrazů Vít Michalec z oddělení současné lexikologie a lexikografie.

Kdy přesně bude nový akademický slovník současné češtiny hotový celý, zatím nikdo neví. Závisí to i na tom, jaká slova do češtiny přibydou, a jaká naopak zmizí.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme