Ústavní soud se zastal ženy, která se soudí se záchranáři kvůli domácímu porodu

Vrchní soud v Olomouci chyboval, když odebral brněnskému soudci případ ženy, kterou záchranáři po domácím porodu odvezli do nemocnice. Rozhodl o tom Ústavní soud. Žena za odvoz do nemocnice žádala omluvu a odškodnění. Krajský soud v Brně jí vyhověl. Vrchní soud mu ale po odvolání případ odebral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální novorozenecká sanitka

Speciální novorozenecká sanitka | Foto: Karlovarský kraj

O omluvě a odškodném 100 tisíc korun, které žena požaduje, bude už potřetí rozhodovat původní soudce.

Ústavní soud sice v minulosti konstatoval, že odvolací soud může odejmout případ soudci, ale jen ve chvíli, kdy to umožní odblokovat řízení. Kauza domácího porodu ale tento případ nebyl.

„Ke změně soudce lze přistupovat skutečně pouze ve velmi výjimečných případech. Tyto případy musí být velmi silně odůvodněny. Dospěli jsme k závěru, že v případě, který jsme rozhodovali dneska, toto odůvodnění dáno nebylo,“ vysvětlil rozhodnutí ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Podle něj k odebrání případu nesmí docházet jen proto, že soudci dvou různých instancí zastávají jiné právní názory, případně hodnoty.

Lékař po příjezdu do bytu v brněnské Údolní ulici trval na převozu dítěte do nemocnice, přestože porod proběhl v pořádku. Žena ani její partner s převozem nesouhlasili. Navrhli, že se sami dostaví s dítětem na prohlídku druhý den ráno. Lékař však přivolal policii a přiměl matku s dítětem k odjezdu do nemocnice.

Žena se následně obrátila se žalobou na Krajský soud v Brně, kde soudce Michal Ryška dvakrát rozhodl v její prospěch.

Dospěl k závěru, že nucený transport zdravého dítěte "pro jistotu" do nemocnice nelze ospravedlnit. Přiznal ženě a dítěti právo na omluvu a odškodnění celkem 100 tisíc korun.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme