Ústecká zoo možná bude muset utratit další žirafu

6. prosinec 2017

Žirafímu samci ze zoologické zahrady v Ústí nad Labem hrozí utracení. Téměř dvouletý zdravý Enjoy nemůže zůstat ve stádu, ze kterého rodově pochází. Přitom místo v jiné zoo pro něj není. Nedostatek prostoru pro zvyšující se počet žiraf je problém všech evropských zahrad.

„Žirafy jsou skupinová zvířata, a tím, že by byl Enjoy oddělený od stáda, by trpěl. Prostor tu ale pro všechny nemáme. Už jsme jednu žirafu museli utratit – poté, co jsme se snažili situaci řešit antikoncepcí, změnil samec Bastien úplně své chování, začal být agresivní na samice, a později i vůči chovatelům. Tak jsme ho museli utratit,“ popisuje situaci v zoo chovatelka žiraf Michala Králová.

„Jsou čtyři způsoby, jak přebytek mláďat řešit – antikoncepce, kastrace, umístění do jiné zoo a poslední možností je eutanázie,“ dodává mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Složitou situaci žirafích mláďat potvrzuje i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: „Ve chvíli, kdy těm samcům nejde zajistit dobrou budoucnost, je na místě i úvaha o jejich utracení.“

O osudu žirafího samce musí zhruba do půl roku rozhodnout koordinátor evropské asociace zoologických zahrad.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio