Ústecké muzeum poodhalí návštěvníkům intimní život zvířat

2. únor 2018

Jak se namlouvají a rozmnožují různé druhy zvířat – to ukáže nová výstava s názvem „Milování v přírodě“, která je od 1. února k vidění v Muzeu města Ústí nad Labem. Nebude chybět ani místnost věnovaná orangutanu Ňuňákovi z místní Zoo, který musel být loni v listopadu utracen.

Symbolem výstavy je kudlanka nábožná, která je vyobrazena ve svatebních šatech s hlavou svého partnera na stříbrném podnosu. „Je to taková připomínka toho, že páření zvířat nemusí být vždy romantické – hlavně v té říši hmyzu to bývá opravdu divoké…“ komentuje kurátor Václav Beran.

Výstava je nabitá informacemi, ale protože ty mohou některé lidi ubíjet, připravilo muzeum i spoustu dalších exponátů a vjemů pro všechny smysly. „Máme tu spoustu exponátů, obrazů a dokonce i místnost, kde si budou moci návštěvníci na zvířátka sáhnout, nebo si zahrát některou z poznávacích her. Také tu budeme promítat ukázky z páření zvířat,“ dodává Beran.

Příprava výstavy „Milování v přírodě“ v ústeckém muzeu

Jedním z pozoruhodných exponátů výstavy je lebka samce mrože. „Jsou to pozoruhodná zvířata, co se sexuality týče. Samci jsou, oproti samicím, obrovští. Mají velmi dlouhé špičáky, a také velmi dlouhou penisovou kost – největší mezi savci – měří až 54 centimetrů. IU tu můžete u nás na výstavě vidět,“ zve návštěvníky Beran.

Během února mezi exponáty přibude i vycpaný Ňuňák, orangutaní samec z ústecké zoo, který musel být loni v listopadu utracen. Výstava „Milování v přírodě“ potrvá do začátku července.

autor: hau
Spustit audio