Ústecké muzeum představuje minerály Českého středohoří. Odnést si můžete český granát

19. leden 2018
Česko – země neznámá

Co kus, to unikát, platí v podstatě na výstavě v Muzeu města Ústí nad Labem. Představuje totiž minerály Českého středohoří. A mají jich opravdu požehnaně. Přibližně 1 500 exemplářů si můžete prohlédnout až do 25. března 2018.

Výstava je jedinečná nejen rozsahem, ale také tím, že sdružuje minerály z několika muzejních depozitářů a ze sbírek soukromých sběratelů. Prezentuje zcela nové nález i historické sběry. A jedinečnost historických exponátů podtrhuje skutečnost, že řada lokalit, kde byly nalezeny, už dnes buď neexistuje, nebo jsou pod přísnou ochranou a sbírat se v nich už nic nesmí.

Výstavu doplňují magicky krásné makrofotografie Petra Fuchse, který jejich prostřednictvím umožňuje návštěvníkům pokochat se nádherou a kouzlem drobných krystalů, mnohdy pouhým okem takřka neviditelných.

Krása skrytá uvnitř

Pro laika je až nepochopitelné, jak na první pohled nevzhledný a nezajímavý kámen může skrývat tolik krásy. Drúzy krystalů v různých barvách a v různém stupni průsvitnosti, krystaly udivující svou velikostí – jako například čtyřiceticentimetrová srostlice aragonitu z Číčova nebo naopak krystaly jemné jako sněhové jíní.

Natrolity Dolní Zálezly

Překvapí i to, že se ve zdejším regionu našel dokonce opál a také dva prokázané diamanty, dnes uložené v depozitářích Národního muzea. V expozici užasnete nad šperkařským brusem kalcitu nebo českých granátů. A především nad tvořivou silou přírody.

Český granát, který je považován za erbovní kámen Českého středohoří, obsadil celou místnost. Kromě ukázek horniny s granáty, starých dobývacích náčiní a předmětů zdobených těmito kameny, je tu kouzelná bedýnka s kamennou drtí, ve které můžete najít drobné granátky a odnést si je domů jako suvenýr.

Další místnost věnovala kurátorka výstavy, geoložka Zuzana Vařilová osobnostem, které se zasloužily o poznání Českého středohoří z hlediska mineralogie. Čestné místo patří Josefu Emanuelovi Hibschovi (1852-1940), který zdejší lokality a minerály zmapoval neuvěřitelně podrobně. Z jeho poznatků čerpají geologové dodnes a jeden z minerálů, které objevil na Mariánské skále v Ústí nad Labem, nese jeho jméno – hibschit. Na výstavě můžete vidět jeho vzorky minerálů a dokonce i mikroskop, se kterým pracoval.

Mariánská skála, kde dodnes běží provoz lomu, mimochodem byla a je hotovým zlatým dolem na zajímavé minerály, v muzeu odtamtud mají na 300 vzorků.

Kniha Minerály Českého středohoří

Ústeckému muzeu se podařilo v návaznosti na výstavu vydat stejnojmennou publikaci. Jde o dlouho očekávané shrnutí historických i současných znalostí o nerostech zdejší sopečné krajiny. Tým šesti autorů (Zdeněk Dvořák, Miroslav Radoň, Jiří Svejkovský, Oldřich Janeček, Pavel Dvořák a Petr Fuchs) zúročil svou badatelskou činnost v Českém středohoří a vytvořil souborné populárně-naučné dílo.

Hledání granátů

Jednotlivé kapitoly obsahují kromě jiného například přehled výzkumů a sběratelství nebo informace o 50 nejznámějších lokalitách v Českém středohoří a okrajové části Lužických hor. Samostatnou kapitolu tvoří tematika zkamenělých dřev, ložisek hnědého uhlí a polymetalických rud nebo těžba českého granátu. Texty v knize doplňují krásné fotografie.

Spustit audio