Ústecké obvody Střekov a Neštěmice chtějí rozšířit městskou hromadnou dopravu

14. únor 2018
Nejužší místo, kudy by musel autobus projet, je Jeseninova ulice u kostela

V Ústí nad Labem by se mohly prodloužit některé linky. Žádají o to dva městské obvody. Střekov by chtěl autobusy protáhnout do střední části, do ulic Truhlářova, Žukovova a Jeseninova. Obvod Neštěmice by zase chtěl, aby autobusová linka číslo 5 zajížděla na sídliště Na Vyhlídce.

„Lidé by tak měli přímý spoj k nemocnici,“ upozorňuje starostka obvodu Neštěmice Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí.

Na Střekově zatím zjišťují názory obyvatel. Lidé je mohou na radnici doručit do 26. února. Mapka, návrh jízdního řádu i anketní lístek je na webu obvodu. Na radnici se obrátili někteří lidé, kteří bydlí zhruba v polovině kopce mezi bývalou Setuzou a Novosedlickým náměstím. Podle starostky Evy Outlé z PRO! Ústí by MHD mohli využívat i lidé, kteří zamíří do sportovní haly v Truhlářově ulici.

Názory, jestli mají autobusy jezdit Truhlářovou ulicí, mohou lidé doručit radnici

Cesta k rozšíření linek ale není jednoduchá - Dopravní podnik města musí nejdříve zjistit, jestli požadovanými trasami vozy projedou. Pak by se podle ředitele Libora Turka měly obvody obrátit na odbor dopravy a majetku ústeckého magistrátu.

„Je potřeba vybudovat dvě nové zastávky a možná i opravit některé komunikace. Ale z našeho pohledu tomu nic nebrání,“ míní Turek.

Až dopravní podnik zjistí, jestli požadovanými trasami vozy projedou, obvody by se pak měly obrátit na odbor dopravy a majetku ústeckého magistrátu. „K návrhu se pak ještě vyjadřuje Policie České republiky, která třeba zkoumá rozhledové poměry zastávky. Někde je třeba udělat úpravu místního značení,“ dodal Turek.

Turek odhaduje, pokud všechno půjde hladce, za půl až třičtvrtě roku by prodloužené linky mohly jezdit.

Do Truhlářovy ulice (vpravo) se lidé z MHD dostanou buď zdola od bývalé Setuzy nebo shora z Novosedlického náměstí
autoři: hau , Redakce ČRo Sever
Spustit audio