Ústecké slonice už umí malovat, teď se učí hrát na hudební nástroje

15. září 2016

Premiérové vystoupení slonic Kaly a Delhi z ústecké zoologické zahrady moc slavně nedopadlo. Před prvními diváky nevyloudily ani tón. To se ale jistě brzy změní.

„Jednak je to pro ně nové, takže s tím ještě moc neumí a za druhé, to první radostné překvapení z nových věcí proběhlo už včera,“ vysvětlil při oficiálním předání nových hudebních nástrojů nebo spíš sloních hraček ošetřovatel slonů Jan Javůrek. „Navíc je tu jídlo, takže je nic jiného nezajímá," dodal, zatímco slonice s gustem vybíraly z připravených dobrot nejdřív to nejsladší, tedy mrkev. Zelená brokolice zůstala v přepravce jako poslední.

Hračky slonům věnovala ústecká firma Aperam, která normálně vyrábí nerezové trubky pro automobilový průmysl. Právě z fortelných nerezových trubek vznikl xylofon a závěsná zvonkohra.

Slonice Kala a Delhi se začínají učit hrát na hudební nástroje

„Když jsme tu nabídku dostali, hned nás napadlo, že bude směřovat ke tvorům, kteří jsou od přírody velmi čilí a zvídaví, tedy ke slonům a k dětem. Ty je taky třeba neustále něčím zabavovat,“ vtipkoval ředitel zahrady Lubomír Moudrý.

Slony je potřeba neustále něčím zabavovat. Stejně jako děti

Sloni, stejně jako děti, jsou hraví a nejlépe jim je, když se nenudí. Kromě toho mají i stejný i vztah k brokolici.

K novým hračkám by si časem měly slonice najít vztah mnohem vřelejší. „Okoukali jsme to ze zahraničních zahrad. Tam tyhle věci mají, ale dřevěné,“ přiznal Javůrek.

Slony je v zoo potřeba nějak zaměstnat a zabavit. V Ústí s nimi chodí na procházky, cvičí, od nedávna taky malují a hudební výchova bude další bod programu.

„Snažíme se jim život tady co nejvíc zpříjemnit. Sloni jsou totiž velmi inteligentní zvířata. Mají bohatý sociální život. Tady se jim to pokoušíme nahradit hrou,“ vysvětlil ředitel ZOO Lubomír Moudrý.

Hrát si spolu se slony mohou i děti, které do zoo přijdou. Na hřišti s maketou slona najdou stejné nástroje, jako mají sloni ve výběhu, pochopitelně ve zmenšeném měřítku.

„Hračky musí být slonuvzdorné. slon je veliké a silné zvíře a dokáže toho spoustu zničit. Xylofon i zvonkohra jsou ale z kvalitního materiálu, a tak snad vydrží hry slonů i dětí,“ věří ředitel ústecké zoo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.