Ústecký kraj: Počet obyvatel se snižuje. Lidé mizí z Děčínska, Chomutovska, Mostecka i Ústecka

11. září 2017

Na Děčínsku, Chomutovsku, Mostecku a Ústecku došlo v prvním pololetí letošního roku k úbytku obyvatel. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Mostecko přichází o své obyvatele stěhováním, ale taky přirozeným úbytkem. Z Mostu lidé odcházejí už od počátku 90. let minulého století. Ročně se podle dat z magistrátu odstěhuje kolem 200 lidí. To znamená, že se každý rok vylidní jeden sedmipatrový panelový dům.

Lidé z Mostu odcházejí kvůli životnímu prostředí, vysoké nezaměstnanosti i sociálnímu napětí. Právě kvůli vysokému počtu sociálně slabých obyvatel zvažuje stěhování z Mostu paní Hana: „Práci naštěstí mám, ale zvažuji to kvůli té skladbě obyvatel, kteří tu žijí. To mi vadí, takže to zvažuji velmi často. Ale momentálně mě tu drží maminka, takže uvidíme časem.“

Na Mostecku žije i Robert se svou ženou a dětmi. Stěhování ze severu Čech zvažuje velmi intenzivně: „Kvůli životnímu prostředí a sociální situaci. Zvažujeme, že bychom šli do jižních Čech.“

03536284.jpeg

Podle dat z magistrátu v Mostě odcházejí lidé z města každý rok. „Pokud srovnáme Most z roku 1990, kdy měl kolem 71,5 tisíc obyvatel s letoškem, kdy jich má zhruba 65,5 tisíce, tak ten pokles je setrvalý,“ doplňuje mluvčí města Petr Baraňák.

Lidé odcházejí z Mostu podle analýz magistrátu kvůli vysoké nezaměstnanosti a dalším důvodům: „V posledních 25 letech došlo k úplné destrukci těžebního průmyslu. Zanikly desítky tisíc míst a musíme říct, že někteří lidé přišli o místo opakovaně, třeba i čtyřikrát, pětkrát. Druhý problém je samozřejmě i ten, že v Mostě jsou v současnosti nejlevnější byty v Česku. To způsobuje určitou migraci obyvatel a také problémy, které hrají i v této problematice roli,“ doplnil Baraňák.

Lidé odcházejí i z dalších okresů Ústeckého kraje

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že se lidé v první polovině roku 2017 stěhovali také z Děčínska a Chomutovska. Naopak Litoměřicko má v tomto ohledu kladnou bilanci. Stěhuje se tam víc lidí, než z okresu odchází. Lidé se nově přistěhovali také na Teplicko a Lounsko.

Lidí ubývá v celém Ústeckém kraji, od konce minulého roku se snížil počet jeho obyvatel o více než 650. To je čtvrtý nejvyšší úbytek od roku 2000. Podle Českého statistického úřadu je to dáno hlavně nižším počtem narozených dětí a vyšším počtem úmrtí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio