Ústecký magistrát nemůže lidem z Dobětic prodat předzahrádky před jejich domy. Kvůli územnímu plánu

12. únor 2018

Obyvatelé části Dobětic v Ústí nad Labem chtějí koupit tak zvané předzahrádky kolem panelových domů, ve kterých bydlí. Obvod Severní Terasa ale narazil na nesouhlas magistrátu. Důvodem je územní plán. Problém se týká například Brandtovy ulice.

Obvod Severní Terasa by na prodeji vydělal. Podle starostky Renaty Zrníkové z hnutí Vaše Ústí by ušetřil zhruba 44 tisíc korun ročně za údržbu. Bytové družstvo a společenství vlastníků navíc nabídly 10 korun za metr čtvereční, což je skoro 4x víc než stanovil znalecký posudek. Není to ale jediný důvod, proč chce radnice pozemky prodat.

„Ve větší části obvodu Severní Terasa mají už mnoho let lidé předzahrádky ve svém vlastnictví a mohou se o ně starat. Jsou pak krásně upravená, a my tu možnost podporujeme, i proto, že ta iniciativa vzešla od nich. Je to i takový prvek, který upevňuje komunitu,“ vysvětlila Renata Zrníková.

K prodeji ale obvod nedostal souhlas magistrátu. Argumentem je příprava nového územního plánu. Starostka Zrniková si jiné využití pozemků neumí představit. „Je to malý úzký pás, který mají lidé přímo pod okny. Nedá se použít vůbec k ničemu, navíc je to zatížené věcnými břemeny, jsou tam různé kabely pod zemí.“

Předzahrádky panelových domů na sídlišti v Doběticích


Podle náměstka primátorky Pavla Dufka z Ústeckého fóra občanů a zároveň místostarosty Severní Terasy, je problém v tom, že předzahrádky jsou v současném územním plánu vedeny jako veřejná zeleň.

„Pro nás, jako pro vedení města, ten prodej problémem není. Bohužel úřad jako takový vydal nesouhlasné stanovisko. Ty pozemky, když jsou vedené jako veřejná zeleň, tak mají řadu omezení a právních důsledků, které s tím souvisí,“ konstatoval Dufek.

Dodal také, že podnět pro změnu územního plánu byl podán. Nový územní plán ale začne platit nejdřív za pět let. Do té doby nabídl Pavel Dufek několik jiných možností: „Městský obvod by mohl ty pozemky pronajmout zájemcům, což by ale obnášelo nějaké finanční prostředky. Můžeme také svěřit do péče, a nejlepší formou je forma výpůjčky – dát jim to zdarma s tím, že se o tya pozemky budou starat.“

O všech variantách chce vedení obvodu i města s majiteli domů jednat. Problém se netýká jen Brandtovy ulice, ale také Jizerské a části Rabasovy.

autor: hau
Spustit audio