Ústecký obvod Neštěmice vrátí lidem poplatky za žádosti o byt za poslední tři roky

8. září 2017

Obvod Neštěmice v Ústí nad Labem bude lidem vracet poplatky, které zaplatili za podání žádosti o přidělení obecního bytu, a to za poslední tři roky. Radní také tuto částku snížili a přejmenovali. Sjednotili tak vratné zálohy za pronájem bytu a pozemků. Je to důsledek kroků magistrátu proti těmto poplatkům.

Sjednocení platí od 7. září. Spočívá v tom, že za žádost o přidělení bytu a dále pronájem, prodej nebo výměnu pozemku lidé zaplatí 300 Kč + DPH. U bytů to znamená o 200 Kč méně než dosud.

Další poplatek, ve výši 50 Kč + DPH ještě u bytů zůstává – za prodloužení smlouvy. Tyto peníze používá radnice na úhradu administrativních úkonů spojených s uzavřením smlouvy, jako je ověřování údajů žadatele, právní posouzení apod. ten, kdo neuspěje, dosttne peníze zpátky.

Radnice bude vracet poplatky tři roky zpětně. Problém je totiž v názvosloví – dosud to byly „poplatky“, přitom jde o „vratné zálohy“. To v podstatě potvrdila i kontrola magistrátu, která upozornila na to, že „poplatky“ nemají oporu v zákoně.

Kontrola sice vracení „poplatků“ nenařizuje, starostce Yvetě Tomkové z Vaše Ústí to ale připadá vůči lidem fér. Od 7. září 2014 se tedy budou tyto „poplatky“ vracet. Dál do minulosti už jsou podle starostky promlčené. Celkem jde zhruba o 200 tisíc korun.

V Neštěmicích peníze k žádostem o byt vybírali od roku 1994, radní je nově zavedli i u pozemků. Teď tyto „poplatky“ přejmenovali na „vratné zálohy“ – to už je podle magistrátu v pořádku.

V dalších obvodech Ústí nad Labem se praxe vybírání peněz za žádosti také různí – například Severní Terasa žádné poplatky nebo vratné zálohy k žádostem o byt nevybírá, v centrálním obvodě se skládá u prodeje pozemků vratná kauce 10 tisíc korun. Peníze, stejně jako v Neštěmicích, vybírají ještě na Střekově, kde je ale neúspěšným žadatelům vracejí. I tam ale podle starostky Evy Outlé z PRO! Ústí chystají úpravy i přesto, že na tamní radnici žádná kontrola magistrátu zatím nepřišla.

autor: hau
Spustit audio