Úsvit - Národní koalice na konferenci projedná spolupráci s Blokem proti islámu

Úsvit - Národní koalice se připravuje na podzimní krajské a senátní volby. Parlamentní strana bude kandidovat s podporou hnutí Blok proti islámu. Spolupráci proberou delegáti konference v Praze. Budou řešit i to, kdo povede kandidátky v jednotlivých krajích. Ve hře jsou i nestraníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Není to fúze, ale blízká spolupráce na jedné bázi. Už teď to tak je a chceme jasně říct, že spolupracujeme, a vyvrátit pochyby a různé fabulace, které kolem toho probíhají,“ řekl předseda poslanců Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch.

Podle zprávy ministerstva vnitra o extremismu je Blok proti islámu nejvýznamnější populistický, protiislámský a protiimigrační subjekt v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Parlamentní strana Úsvit-Národní koalice se v Praze na konferenci připravuje na podzimní volby. Co se členové chystají projednat, zjišťovala Lenka Jansová

Marek Černoch tuto charakteristiku odmítá. „Pro mě jako politika České republiky je prioritní bezpečnost našich občanů, to přece není nic ultrapravicového, populistického,“ řekl.

„Jestliže se bavíme o nějakých hodnotách, které jsou neustále zmiňovány v Evropě, u nás, tak za ně musíme bojovat.“

Také kvůli nelegálním migrantům chce strana lépe zabezpečit státní hranici. Podle jejího předsedy a válečného veterána Miroslava Lidinského by ji mohly chránit bezpilotní letouny.

„Dneska se dají drony ovládat na dálku z jednotného velína, centra. Byly by prostředkem, který by byl schopný přenést přímo online přenos z místa, kde byla narušena státní hranice a detekovat, zda se jedná o skupinu osob,“ popsal.

Snaha o zestátnění exekutorů

Marek Černoch dodává, že dalším tématem podzimních voleb bude také snaha prosadit zestátnění exekutorů. Současnou praxi ve vymáhání dluhů považuje za nepřijatelnou.

„Exekutor by měl být státní. Pak se samozřejmě budou chovat jinak a nebude docházet k excesům, ke kterým dochází. Je potřeba změna komplet celé legislativy,“ prohlásil. „Prvním krokem, který budeme prosazovat, je teritorialita exekutorů, neboli místní příslušnost, krajská.“

Blok proti islámu vyzývá k úplnému vytlačení muslimů z Česka. Podle odborníka na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše se pohybuje na hranici mezi extremismem a populismem.

„Z hlediska nezávislého posouzení to samozřejmě je šíření paušálních předsudků vůči celému náboženství. Na druhou stranu tyto skupiny nevychází z žádného propracovaného ideologického extremismu směřujícího k nastolení nedemokratického režimu,“ doplnil.

Strana Úsvit - Národní koalice má v současnosti přes 250 členů. V jejím poslaneckém klubu je osm zákonodárců.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme