Utajené páření žraloků lidožravých

5. listopad 2012
Monitor

Analýza dat z elektronických značek odhalila dosud nepozorované chování žraloků lidožravých, které by mohlo být součástí páření.

Žralok lidožravý neboli „velký bílý“ (Carcharodon carcharias) tráví většinu času na širém oceánu a nedá se chovat v zajetí. Získávání údajů o jeho migraci a chování je tak závislé na elektronických zařízeních, která zaznamenávají údaje o pozici a hloubce označkovaných zvířat i teplotě okolní vody. Tým amerických biologů analyzoval data získaná od 53 žraloků (25 samců, 20 samic a 8 zvířat neznámého pohlaví) z východního Pacifiku, která pokrývala období 5571 dní.

Výsledky potvrdily, že žraloci lidožraví se shromažďují v oblasti zvané White Shark Café, která leží mezi Havají a Kalifornským poloostrovem. Žraloci se zde potápějí do hloubek za potravou stejně jako na jiných místech. Kromě toho ale vědci zaznamenali ponory do hloubky kolem 500 metrů, po nichž následovalo stoupání k hladině a opětovný návrat do hlubin. Toto chování bylo častější u samců než u samic. Odehrávalo ve dně i v noci a za 24 hodin žraloci zvládli i 150 cyklů. Biologové se domnívají, že jde o součást páření. Rychlými ponory samci předvádějí svou fyzickou zdatnost před samicemi, které si vybírají partnera k rozmnožování. Druhou možností je, že vertikální pohyb ve vodním sloupci jim dává větší šanci najít samice.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.