Útlum těžby v OKD musí být podle vlády i odborů postupný, jinak hrozí nepokoje

Na Ostravsku hrozí kvůli krizi ve společnosti OKD sociální nepokoje. Hornické odbory to uvedly na společném jednání se zástupci vlády v Karviné. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD je nutné zajistit co největší oddálení útlumu těžby v uhelných dolech, kde pracuje přes 13 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horník na Dole Paskov

Horník na Dole Paskov | Foto: OKD

Úřady práce by měly během ledna vyčíslit, kolik peněz bude stát podpora propuštěným, pokud krize v OKD skončí zavíráním dolů. Jednání s těžaři ale komplikuje nejasná struktura vlastníka, společnosti NWR.

„Čelíme nejednoduchému problému. Nevíme bezpečně, kdo je vlastně naším partnerem,“ říká s odkazem na změnu struktury finančních pohledávek ve firmě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

OKD řeší dlouhodobé problémy znásobené klesajícími cenami uhlí, kvůli kterým hrozí společnosti insolvence a masivní propouštění. Společné jednání o budoucnosti šachet včetně Dolu Paskov ministr plánuje na leden. Atmosféra mezi horníky je už teď kritická.

Podle odborů hrozí, že přibude 20 tisíc nezaměstnaných

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík čeká v první řadě pomoc Zdeňka Bakaly. „Z této společnosti posbíral ohromné peníze, takže je jeho povinností, aby tato společnost jela dále,“ myslí si Pytlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík v Českém rozhlase popsal, co horníci chtějí od NWR a od státu

„V druhé fázi čekáme radikální kroky od společnosti NWR, abychom mohli pracovat, těžit, mít mzdu i příští rok,“ přeje si Pytlík.

„Zástupci NWR s námi nejednali už mnoho let. Oni vůbec nekomunikují, pouze podávají nesmyslné návrhy vládě,“ kritizuje firmu Pytlík. S manažery OKD prý horníci problémy nemají.

Odboráři podle Pytlíka chtějí, aby parlament ve zrychleném řízení schválil předčasné důchody pro horníky z hlubinných dolů.

„Očekáváme také, že by stát v případě, že dojde k útlumu v některé z lokalit, pomohl vyplatit zaměstnancům mzdy. Také očekáváme, že by byl vyplacen sociální program“ říká Pytlík.

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel dokonce varuje před sociálními nepokoji. „Těžbu potřebujeme, aby v Karviné nenarostl počet nezaměstnaných o dalších patnáct nebo dvacet tisíc,“ říká Sábel.

Primátor Karviné: Těžit se musí alespoň do roku 2020

Z nezaměstnanosti a vysídlení obcí mají strach i starostové, protože v mnoha případech tvoří hornické rodiny značnou část obyvatelstva. Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) je přesvědčený, že rychlý konec dolů by srazil na kolena celé město.

„Dotklo by se to desítek tisíc lidí, jsou to fatální dopady do sociálního prostředí v našem městě. Jsem rád, že to vláda bere nesmírně vážně. Těžba uhlí musí pokračovat minimálně do roku 2020. Ze dne na den skončit, to není možné,“ říká Hanzel.

Cena uhlí stále klesá

Poptávka po uhlí klesá kvůli přesměrování ekonomik na energeticky méně náročné sektory. Výrazněji se prosazují obnovitelné zdroje energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ČRo Plus debatovali o nelehké situaci v OKD i klesající ceně uhlí ministr průmyslu Jan Mládek a Petr Hlinomaz, analytik společnosti BH Securities

Podzimní analýza agentury Bloomberg New Energy Finance dokládá, že elektřina z větrných elektráren je v Německu a Británii nejlevnější, a to i po odečtení všech dotací a úlev.

„Jak bylo vytlačeno uhlí z dopravy, tak je vytlačováno z energetiky. Ušlechtilejší paliva a jiné primární energetické zdroje ho mohou snadno nahradit. Na druhé straně je uhlí nezastupitelné při výrobě surového železa“ říká Petr Hlinomaz, analytik společnosti BH Securities.

Klesající zájem o uhlí potvrzují i čísla Mezinárodní agentury pro energii, která uvádí, že poptávka se vloni nezvýšila poprvé od 90. let a tento trend bude pokračovat, což povede k dalšímu zlevňování této komodity.

Ve Velké Británii dnes dokonce skončilo celé odvětví hlubinné těžby po uzavření posledního dolu v severní Anglii.

Doly na Ostravsku | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme