Útoky se v Tunisku mohou opakovat, varuje britské ministerstvo zahraničí

Velká Británie zpřísnila doporučení pro cesty do Tuniska. Nebezpečí útoků podobných pátečnímu atentátu na turisty na pláži podle Londýna trvá. Z 39 obětí mladého střelce měla skoro polovina britské občanství a pro Spojené království je to nejhorší atentát od teroristických akcí v Londýně před deseti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunisko zpřísnilo bezpečnostní opatření. Ostrahu pláží posílila tisíckovka policistů

Tunisko zpřísnilo bezpečnostní opatření. Ostrahu pláží posílila tisíckovka policistů | Zdroj: Reuters

Útoky mohou v Tunisku provádět "jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovali teroristické skupiny přes sociální sítě," uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do Tuniska.

Varování dnes vydalo také české ministerstvo zahraničí. Češi, kteří tráví dovolenou v Tunisku, si mají dát pozor na místa, kde je hodně lidí, včetně bazarů. Připomnělo také riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem.

Na odpoledne svolává šéf resortu Lubomír Zaorálek z ČSSD krizový štáb ministerstva. Zabývat se má právě bezpečnostními riziky v Tunisku.

„Jsme ve spojení se službami jiných, dáváme to dohromady a máme informace, které ale nejsou nijak dramaticky odlišné,“ řekl Zaorálek.

Ministerstvo zahraničí nezpřísní bezpečnostní opatření pro Tunisko

Číst článek

Britští ministři obrany a zahraničí, Michael Fallon a Philip Hammond dnes v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok v Tunisku bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu.

Lidé na pláž, kde došlo k útoku, přinášejí květiny a vzkazy | Foto: Reuters

Počet britských obětí pátečního atentátu podle úřadů s největší pravděpodobností nadále poroste. Zatím tuniské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo 17 obětí, z čehož je prý 15 Britů a po jednom občanovi z Belgie a Německa.

„Bohužel můžu potvrdit, že při útoku zemřelo nejméně 15 Britů. Číslo ale ještě může narůst, několik dalších turistů je totiž po děsivých pátečních událostech stále s vážnými zraněními v nemocnici," prohlásil zástupce britského ministerstva zahraničí Tobias Ellwood.

Ze severoafrické země se nyní pokouší dostat tisíce turistů z celého světa.

Tunisané protestovali proti terorismu. Městy prošly průvody se svíčkami a transparenty

Číst článek

Město Súsa, kde k útoku došlo, už opustilo asi 3000 turistů. Většinou jsou to Britové, kterých bylo mezi oběťmi nejvíce, minimálně 15. Ze severoafrické země se vrátili zpět do vlasti i první čeští turisté.

Podlle Asociace cestovních kanceláří chce kvůli pátečnímu teroristickému útoku z tuniského letoviska Súsa předčasně odletět dalších 30 až 40 Čechů. Bydlí v hotelu hned vedle místa, kde útočník zabil 38 lidí. Pak ho policisté zastřelili. Celkem nyní tráví dovolenou v severoafrické zemi asi 3000 Čechů.

Turisté a místní obyvatelé nesou k místu útoku tuniskou vlajku | Foto: ČTK/AP

Tunisko posílilo tisícovkou policistů ostrahu hotelů. Zakázalo také cesty svých občanů mladších 35 let do sousední Libye.

Policie prohledává byt v Kajruánu, ve kterém pobýval zastřelený útočník Sajfuddín Rizgí. Vyslýchala také jeho rodiče a příbuzné. Podle dostupných informací ale neměli o záměrech Rizgího tušení.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v metropoli Tunisu. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté.

Bezpečnostní rada státu vyhodnotí opatření kvůli teroristickým útokům po světě

Číst článek

Dnes večer se kvůli atentátům v Tunisku, Francii a Kuvajtu sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Vyhodnotí opatření proti nelegální migraci a bude se zabývat bezpečnostní situací v Česku.

V reakci na útoky posílila Česká republika bezpečnostní kontroly u některých ambasád i na pražském letišti.

Lidé na pláž, kde došlo k útoku, přinášejí květiny a vzkazy | Foto: Reuters

ČTK, ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme