Už desítky let sbírá vrcholově pivní lahve. V hangáru jich má více než 9 tisíc

Jiří Drvola zasvětil posledních 40 let všemu, co se týká historie piva. Jeho specializací jsou ale hlavně pivní lahve s nápisy. Do České knihy rekordů se zapsal hned několikrát.

Sběratelské doupě Jiřího Drvoly najdete v obřím hangáru jen kousek od Příbrami. V současné době má ve sbírce více než 9 tisíc kusů pivních lahví. Dalších asi 6 tisíc kusů obsahuje sbírka lahví od sodovek, kořalky a likérů. Už v roce 1964 začal jako sedmiletý sbírat etikety z pivních lahví. „Od roku 1982 sbírám pivní lahve vrcholově,“ směje se Jiří Drvola. „To už není vášeň, to je posedlost,“ říká sběratelova manželka Jaroslava.

Pro historické lahve si sem jezdí i filmaři. „Třeba když se natáčel v Praze film Atentát, tak jsem tam dodával lahve do dekorace. Oni si na to doplnili etikety, aby to bylo stylové,“ vzpomíná sběratel. Najdete tady i lahve, které připomínají film Piráti z Karibiku. „Korzáři z nich pili rum. Lahve ve tvaru cibule se sem dovážely z Holandska kolem roku 1710 – 1730.“

Hangár zdobí staré cedule. Každé volné místo v uličkách zabírají stáčečky a špuntovačky. Na policích leží také tácky, keramické popelníky a půllitry. Důležitou součástí sbírky je šuplík plný střepů. „To jsou střepy lahví, které vůbec neznám a nikdy jsem je neviděl,“ pan Drvola opatrně oprašuje kousky hnědého skla. Snaží se zjistit, co je na střepu napsáno a podle toho zjišťuje, který pivovar je používal.

„Celkově existuje asi 15 tisíc pivních lahví, takže kolem 6 tisíc lahví mi ještě chybí,“ vypočítává Jiří Drvola. Unikáty se stále ještě dají najít na půdách a při výkopech. Sběratel proto neváhá zvonit na vsích na zvonky a hledá poklady. Lidé se na něj mohou dnem i nocí obracet se svými nálezy. Většina lahví ale velkou hodnotu nemá. „Velké množství lahví je obyčejných a nejsou to žádné sběratelské bomby.“

Součástí sbírky jsou také půllitry a další nádoby

Jiří Drvola má se sbírkou velké plány. Doufá, že jednou se mu podaří otevřít muzeum pivních lahví.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio