Už Jan Neruda řešil: Kam s ním? Na Trutnovsku na to přišli: Pod zem!

23. listopad 2015

Města na Trutnovsku trápí nepořádek kolem kontejnerů na odpad. Na některých místech odpadky doslova přetékají. I proto město Trutnov nyní přichází s novinkou. Na opravené Jiráskovo náměstí nainstalovala radnice místo popelnic podzemní kontejnery. Tuto novinku chtějí vyzkoušet i Mladé Buky.

Přeplněné popelnice, odpadky válející se kolem. Tento nevzhledný obrázek je už na opraveném Jiráskově náměstí v Trutnově minulostí. V rohu jsou vidět jen jakési malé odpadkové koše - tedy vhazovací sloupky tří velkých podzemních nádob na tříděný odpad.

"Jedním z efektů je to, že kontejnery jsou zabudovány v podzemí a nehyzdí prostranství," říká Michaela Dědková mluvčí trutnovské radnice.

Čtěte také

Běžné kontejnery zabíraly část prostranství a rušily moderní vzhled, proto se město rozhodlo nechat tady nainstalovat novinku - kontejnery v zemi.

Pod dlažbou chodníku jsou uložené tři velkoobjemové nádoby.

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto)

Pro papír a plasty mají objem pět kubíků, pojmou tedy zhruba stejné množství jako pět plastových kontejnerů. Podzemní nádoby pro sklo mají objem tři kubíky.

"Pokud se tento projekt osvědčí, město je plánuje instalovat i na jiná místa," dodává mluvčí města.

O této novince uvažují i sousední Mladé Buky

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto)

" Ta lokalita Mladých Buků je spojena s velkým městem. Navazujeme na ně, jde o to, jak si s tím poradit a kam to schovat," vysvětluje nezávislá starostka Lucie Potůčková.

A přiznává, že obec trápí stále více míst, kde kontejnery a popelnice přetékají odpadky: "Třídíme, je trend třídit, ale ty kontejnery rostou. Kde stály tři, už jich stojí pět. Přibývají nám nevzhledná místa, máme jich už asi 14."

Nyní mladobučtí zpracovávají projekt na rozmístění podzemních kontejnerů a na jaře hodlají usilovat o dotaci na jejich nákup a instalaci.

Spustit audio