Už jednou ho Česko vydalo, přesto chce Torubarov zpět. Vše záleží na Maďarech

Před třemi lety si prožil dramatické předání do rukou ruských agentů proti jeho vůli, později se ukázalo, že k němu nemělo dojít. Podnikatel Alexej Torubarov podle svých slov kvůli tomu prožil řadu útrap, mezi nimi útěk z Ruska. Přesto by se rád do Česka vrátil, aby mohl žít s rodinou. Zatím to ale nejde a není jasné, zda a kdy se mu jeho přání splní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Torubarov

Alexej Torubarov | Foto: Zpravodajský server V1.ru

„Samozřejmě že chce být s rodinou, chce tady žít jako předtím, než ho vyexpedovali. Zatím to ale všechno stojí a padá s azylovým řízením v Maďarsku. Chybí mu příslušné doklady a nemůže zemi opustit,“ vylíčil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Torubarovovův advokát Milan Hulík.

Minulý týden se s ním telefonicky spojil kvůli žalobě, již Torubarov společně s manželkou podali na ministerstvo spravedlnosti. Jeho bývalý šéf Pavel Blažek (ODS) vydání ruského podnikatele podepsal. Ústavní soud později konstatoval, že nezákonně, a Torubarovovi proto žádají odškodné 4 miliony korun. (VÍCE ZDE)

Nemůže opustit Maďarsko

„Paní soudkyně chtěla vědět, proč se nevrátí k nám do Česka a nepokračuje v azylovém řízení. Ale když ho zadrželi v Maďarsku, nyní zemi nemůže opustit. Navíc nemá doklad, na základě něhož by žádal o vízum,“ vysvětlil Hulík. Po návratu do Ruska v květnu 2013 skončil Torubarov ve vazbě. V rodné zemi je stíhán za vydírání a podvody. Sám tvrdí, že ho vydírala tamní mafie, které nechtěl platit úplatky.

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Když ho ruský soud skoro půl roku po vydání z Česka propustil z vazby, rozhodl se kvůli strachu o život opět ze země uprchnout. Na ukrajinsko-maďarské hranici ho ale v prosinci 2013 zadržela hlídka. Od té doby v Maďarsku čeká na skončení azylového řízení. „Jakmile dostane azyl tam, potom získá pas a bude moct přijet sem,“ uvedl Hulík.

Zatím ale není jasné, kdy maďarské úřady o Torubarovově případu rozhodnou. „To bude jako u nás, musí čekat, řízení je zdlouhavé,“ připouští Hulík. Kdyby jeho klient v Maďarsku azyl nezískal, podle advokáta to ještě nutně nemusí znamenat návrat do Ruska, kde proti němu stále běží trestní řízení.

Nelze ho vydat do Ruska

„Musel by opustit Maďarsko. Platí ale zásada non-refoulement, podle které se nevydávají lidé, pokud jim hrozí porušení jejich základních lidských práv,“ míní Hulík. Země Torubarovovi navíc podle něj nemusí udělit azyl, ale mohou mu prodlužovat povolení k pobytu.

Torubarov již od Česka za nezákonné vydání dostal 250 tisíc, v říjnu Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodne, zda mu Česko bude muset zaplatit další odškodné. Soudkyně Markéta Jirásková již u prvního soudního stání prohlásila, že na peníze má evidentně nárok. Jeho manželka Světlana však nikoliv, jelikož proti ní nebylo žádné nezákonné rozhodnutí vydáno.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme