Už pět let platí Estonci eurem, evropskou měnu v zemi podporuje až 78 procent lidí

Je to pět let od doby, kdy v Estonsku přijali společnou evropskou měnu euro. Stalo se to ve chvíli, kdy eurozónou otřásaly dluhové potíže Řecka a dalších zemí. Svého rozhodnutí ale Estonci dodnes nelitují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Estonsko

Estonsko | Foto: Timur Nisametdinov | Zdroj: ČTK

Podle makroekonomických statistik Světové banky jsou na tom sice Estonci o něco hůř než Češi, Slovinci a Slováci, ale zároveň líp než obyvatelé Lotyšska, Litvy a Polska. Přijetí eura jim podle mnohých před pěti lety usnadnilo život.

„Začalo být líp. Když cestuješ po Evropské unii, nemusíš navíc měnit peníze,“ hodnotí Alexandr.

Nadšení pro euro nebylo přitom v Estonsku před jeho přijetím nijak vysoké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o přístupu Estonců ke společné evropské měně připravil Vít Pohanka

„Když jsme v polovině roku 2009 oznámili, že Estonsko splní všechna Maastrichtská kritéria. Bylo hodně lidí překvapených. Hlavně tady v Bruselu,“ hodnotí expremiér Estonska a místopředseda Evropské komise Andrus Ansip.

Právě v té době naplno vypukla evropská dluhová krize. Důvěra v euro prudce klesala, ale estonská vláda se tím nenechala odradit. Podle Indreka Pallo, ředitele Estonské investiční agentury, to pomohlo přilákat zahraniční podniky, které estonská ekonomika v krizové době hodně potřebovala.

„Přijetí eura v roce 2011 zjednodušilo podnikání ve srovnání s tím, jak to bylo v časech estonské koruny. Malé zemi dává příslušenství k eurozóně víc důvěryhodnosti, než když má svojí vlastní měnu. Tak se dá říct, že přijetí eura dodalo důvěru potenciálním investorům,“ říká.

Jenže před pěti lety také euro nejdřív zdražilo každodenní nákupy pro běžné spotřebitele.

„Ceny prostě stouply, zvykli jsme si na to. Umíme přece počítat, a tak se dneska dívám na ceny, kde se dá co koupit a kde ne. Celá Evropa dneska počítá stejně,“ myslí si důchodkyně Nina.

Estonci na jednorázové zdražení podle všeho rychle zapomněli. Rozhodnutí o přijetí eura bylo prý správné.

„Veřejná podpora eura v Estonsku pořád roste. Teď ho podporuje 78 procent lidí. To je asi v celé Evropské unii vůbec nejvyšší podpora jednotné evropské měny,“ doplňuje Andrus Ansip.

Slova bývalého premiéra v poslední době potvrzují i průzkumy veřejného mínění, včetně Eurobarometru.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme